Everybody loves the underdog! Toch? In Amersfoort zien ze de puppy even over het hoofd tijdens de plannen voor een nieuw stadhuis. In Londen valt daarentegen een grote kunstenaar van zijn troon. En wonen we in de toekomst allemaal in het Barcelona van 2021? Verder gluren we bij bekende buren, gaan we naar het verjaardagsfeestje van koningin Máxima en filosoferen we over de vakoverstijgende rol van architecten.

Nieuwtjes

London is calling
Ze willen hun geld terug. De nieuwe stadsmarketing zette hoog in, maar vielen daardoor van grootte hoogte. Wat waren hun plannen en wat heeft kunstenaar David Hockney daarmee te maken?
Bronnen: Het Parool
(03:40 – ga direct naar het item)

Amersfoort kan niet kiezen
In 2017 besloot de gemeenteraad nog voor de renovatie van het huidige stadhuis van Amersfoort. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 verdwenen deze plannen, samen met het gebouw, in de prullenbak. Is dit een goed idee?
Bronnen: Architectenweb, BBN, AD, Amersfoort.nl
(16:48 – ga direct naar het item)

Barcelona 2.0
Barcelona is Barcelona niet meer. De stad deed de auto in de ban en omarmde haar stedelijke grid. De groene hofjes van de jaren ’70 zijn het voorbeeld voor de stad van de 21e eeuw. Het blijkt een groot succes en de nu groener getransformeerde stad is het grote voorbeeld voor de wereld geworden.
Bronnen: Trouw, Bloomberg
(08:22 – ga direct naar het item)

Ik vraag dit voor een vriend

Gluren bij de buren! En wat voor buren: celebs! In wat voor huis wonen de bekende Nederlanders en de grote Hollywoodsterren? Wie woont er in spectaculaire architectuur en wie verrast ons? En wist je dat Brad Pitt fan is van vriend van de show Rem Koolhaas?
Bronnen: Het huis van McDreamy, Vader Abraham, Ariana Grande, Jort Kelder, Huis Brandt Corstius, Norman Foster, JLo, Rupert Grint, Brad de superfan
(26:49 – ga direct naar het item)

Waar kijk ik naar?

Koningin Máxima mocht laatst 50 kaarsjes uitblazen en vierde haar verjaardagsfeestje in Carré. Waarom staat dit gigantische gebouw aan de Amstel en waarom ziet de gevel er zo druk uit? En wat heeft het Van Gogh Museum met het paardencircus te maken?
Bronnen: Monumentenregister, ParoolWiki, GGH Architecten
(41:16 – ga direct naar het item)

Zoveel meer dan architect

Architecten doen zoveel meer dan gebouwen ontwerpen. Ze gaan buiten hun tekenboekje en draaien hun hand niet meer om voor een rol als vastgoedontwikkelaar of marketeer. Maar waarom zouden architecten ook de rol van vastgoedontwikkelaar op zich willen nemen? En voelen architecten zich niet gebruikt als hun goede naam wordt gebruikt voor commerciële doeleinden? We babbelen over wat ons opvalt, voorbeelden en mogelijke oorzaken.
Bronnen: NRC interview Nanne de Ru
Column de Architect: De architect is/bedient een merk
(51:50 – ga direct naar het item)