Michelle doet aan schatgraven in eigen huis en Ariadne kroop in de rol van jurylid bij de Amsterdamse Nieuwbouwprijs. Naar wie gingen de “douze points”? Verder bogen we ons allebei over de vormgeving van de openbare ruimte. Het straatbeeld van Amsterdam en de “reiservaring” van de A2.

Vind Ferdinand
Michelle zit vol in de verbouwing van haar huis. Het breekijzer gaat er doorheen, de sauskwast eroverheen en de industriële deuren erin. Onder de vloer vond ze een tijdcapsule, achtergelaten door Ferdinand. De boodschap was bijzonder; het klussen was hem duidelijk te veel geworden. We starten de zoektocht: wie en waar is deze Ferdinand?
(0:56 min – ga direct naar het item)

De Nieuwbouwprijs
Elk jaar organiseert Amsterdam Woont de Amsterdamse Nieuwbouwprijs. Dit jaar bestaat de publieksjury uit 100 Amsterdammers. Elke Amsterdammer kon zich aanmelden. Landmassa meldde zich aan, maar gaf het privilege echter halverwege de jurering op. Waarom?
Bronnen: Amsterdam Woont
(8:33 min – ga direct naar het item)

De bonbons van Puccini
De Puccinimethode is de standaard voor het Amsterdamse straatbeeld. De gemeente richt er alle straten, pleinen en plantsoenen mee in. Wat is dit voor methode en wat hebben de bonbons van Puccini Bomboni uit de Staalstraat er mee te maken?
Bronnen: Puccini-handboek, Ongesigneerd: aflevering over o.a. Puccini
(16:12 min – ga direct naar het item)

Op de cruisecontrol naar Palermo
Een geluidsscherm langs de A2 trok de aandacht van Landmassa en we doken diep in het ontwerp van de weg. Zo kan je op de cruisecontrol met maar een paar keer remmen zo van Amsterdam naar Palermo rijden. Drie architectenbureaus bogen zich over de weg en maakten er een ware reiservaring van.
Bronnen: Architectuurbeleid 2001-2004: Ontwerpen aan Nederland, Wegenwiki – Geluidsscherm, Routeontwerp – visie A2, Interview Alette van Aalst – NRC, Spektakelarchitectuur langs de A2 – NRC
(30:11 min – ga direct naar het item)