Deze aflevering buigen we ons over de hotelstop mirage en onze borderline relatie met Airbnb. Heeft Airbnb invloed op de prijs van een hotelkamer? En hoe kan het toch dat de ambities van de toerismesector zijn ingehaald door de realiteit? En is dit nog terug te draaien? We bekijken de vervuiling van het landschap – reclameborden – en naar het gelaagde erfgoed van het Waterlooplein. Doorzichtige wc’s staan centraal in het item ik vraag dit voor een vriend om af te sluiten met de geplande vijf jaar aan feesten voor de stad Amsterdam die laatst 745 kaarsjes mocht uitblazen.

Nieuwtjes

Amsterdam 750 jaar
Op 27 oktober jl. mocht de stad Amsterdam 745 kaarsjes uitblazen. Burgemeester Femke Halsema gaf de stad vijf jaar aan feesten cadeau. De geplande evenementen en activiteiten moeten wat worden aangepast omdat onze grote vriend Covid-19 ook heeft geRSVPt, maar de stad en haar inwoners zullen in het zonnetje worden gezet.
Bronnen: Het Parool, Amsterdam 750, Gemeente Amsterdam
(01:17 – ga direct naar het item)

Oh, Waterlooplein
Het Joods Cultureel Kwartier presenteert de expositie Waterlooplein. De buurt binnenstebuiten. Michelle bracht een bezoekje aan de tentoonstelling en licht een tipje van de sluier op over de cultuurhistorische gelaagdheid van het marktplein.
Bronnen: Documentaire ‘Vlooienburg, de geschiedenis van een Joodse wijk’
Tentoonstelling Waterlooplein in het JHM
(12:43 – ga direct naar het item)

Nee! Wij willen geen landschapsvervuiling
Het College van Rijksadviseurs adviseerde recent ongevraagd het kabinet om landschapsvervuiling aan banden te leggen. Reclameborden in het landschap zijn een doorn in het oog waarbij de commercie het wint van de ruimtelijke kwaliteit. Dat kan anders!
Download hier de campagneposter
Bronnen: Advies Rijksadviseurs
(04:54 – ga direct naar het item)

Ik vraag dit voor een vriend

Je kent ze wel. Die wc hokjes die lijken te bestaan uit transparant glas. Tot je het slot omdraait en je weer rustig kan ademhalen en met gerust hart je kan terugtrekken in een omgeving van matglas. Hoe kan dat? Hoe werkt dit glas? En waarom zou je kiezen voor transparante wc hokjes?
Bronnen: The Tokyo Toilet Project, Wikipedia Smart glass
(21:48 – ga direct naar het item)

De hotelstop mirage en Airbnb

Amsterdam 2019: de Nutella- en kaaswinkels poppen als paddenstoelen uit de grond, hotels worden in rap tempo de grond uit gestampt voor de toerist en aan de andere kant geprobeerd werd zoveel mogelijk woningen bij te bouwen voor haar inwoners, hield Airbnb de stad in haar greep. Nog geen twaalf jaar geleden was dit nog heel anders. Amsterdam stond toen nog te springen om meer toeristen en maakten plannen om plek 5 op de lijst van beste vestigingslocaties in Europa van Barcelona terug te veroveren. Wat is er de afgelopen 12 jaar gebeurd?
Bronnen: Het hotelbeleid van Amsterdam, artikel in de Volkskrant en artikel in Trouw over de hotels die er toch komen, Effect of Airbnb on hotel industry in Amsterdam, NOS, Kerncijfers Amsterdam 2019, Het Parool
(28:57 – ga direct naar het item)