De A2 is sinds aflevering 3 een waar uitje geworden, dus Ariadne keek ernaar uit om de reiservaring te ondergaan. Michelle en haar hubby wonen namelijk tijdelijk in een Rijksmonument! Een plek die zich kenmerkt door zowel bezinning als vooruitgang in een spectaculaire architectonische vormgeving. De ideale plek om onze vierde aflevering op te nemen. We bespreken de rise and fall van volkstuinen en waarom we in Nederland geen hypermarchés hebben – de winkel die we zo missen nu we wellicht aangewezen zijn op een vakantie in eigen land.
Een waar (gesammt)kunstwerk
De geschiedenis van buitenplaats Doornburgh begint in 1623 aan de Vecht. In 1957 werd het landgoed betrokken door de Reguliere Kanunnikessen van het Heilig Graf waarna de zusters er in 1964 een imposant kloostercomplex lieten bouwen door architect Jan de Jong. Het is vormgegeven in De Bossche School waarin het gebruik en geloof is terug te zien in de architectuur.
Bronnen: website van Buitenplaats Doornburgh, alles over Dom Hans van der Laan
(11:27 min – ga direct naar het item)
Proseccotuinders
Ariadne bracht de zomers van haar jeugd door op tuincomplex Dijkzicht. De hele familie had er een volkstuin. En ondanks dat ze deze jeugdherinneringen koestert moet ze er niet aan denken ooit zelf voor een volkstuin te kiezen. Ze is dan ook verbaasd dat bijna al haar vrienden zich fanatiek inschrijven bij complexen en dromen van een volkstuin. We bespreken de geschiedenis, trend en toekomst van het fenomeen volkstuin.
Bronnen: NRC proseccotuinders, NRC groen is niet meer heilig, Het Parool Nieuwe wijk van 4500 woningen verdrjift volkstuinders, Bond volkstuinders, Gemeente Amsterdam
(19:31 min – ga direct naar het item)
Helemaal hyper van de hypermaché
Ga je op vakantie naar Frankrijk? Dan kijk je er ook altijd vast naar uit: een bezoekje aan de hypermarché. Gigantische winkels waar je Babybel per kilo kan kopen, de vissen zo vers zijn dat je ze uit het aquarium kan hengelen en ook even een bh kan scoren. Deze ultieme shopervaring is altijd volgens eenzelfde principe ontworpen en voor ons Nederlanders (die van boodschappen doen houden) een waar walhalla. Waarom hebben we deze winkels niet in Nederland? En is dat wel zo erg?
Bronnen: Ode aan de hypermarché door Vice, lijst van grootste hypermarchés, onderzoek door NRC (ook deze), hypermarchés in zwaar weer.
(39:02 min – ga direct naar het item)
Geef een reactie