Categorie: Afleveringen Pagina 1 van 2

Aflevering 12 – Over de spriet en de familie Hadid

Landmassa de podcast is jarig! Onze eerste verjaardag vieren we met een bomvolle aflevering. We bespreken hoe het mogelijk is om als pandjesbaas in een sociale huurwoning te (blijven) wonen, de bruggen op de eurobiljetten en de kunst van de huisnaamgeving. En waarom vinden we Japans design zo mooi? Wil je wonen in het hoogste woongebouw van New York? Het kost je miljarden, maar dan woon je wel boven de wolken. Beetje jammer dat de lift het zo vaak niet doet. En we geven antwoord op de vraag die ons allen al tijden bezig houdt: was Zaha Hadid familie van Bella en Gigi Hadid?

Nieuwtjes

Geef je huis een naam
Fotograaf des Vaderlands Jan Dirk van der Burg wil graag dat we onze huizen weer een naam geven. Het is sinds 1796 maar bergafwaarts gegaan met de traditie van de huisnaamgeving. Hij geeft ons tools mee voor het geval dat onze creativiteit stokt.
Bronnen: NRC
Foto: Alexandre Brondino
(05:47 – ga direct naar het item)

Niet heel sociaal
Het gaat in Amsterdam helemaal mis met de sociale woningbouw. Er is een tekort aan woningen en de regelgeving laat te wensen over. Wat gaat er allemaal mis? Na één korte brainstormsessie hebben wij de oplossing al gevonden.
Bronnen: NRC, Het Parool
Foto: Cindy Tang
(09:42 – ga direct naar het item)

Tikkie! Van ons!
De bruggen op de eurobiljetten zijn ontworpen door Robert Kalina. De hele architectuurgeschiedenis is er op terug te zien. Toch zijn de bruggen fictief en dus nergens terug te vinden in Europa. Of toch wel? In nieuwbouwwijk Het Land in Spijkenisse staan wel heel bijzondere en herkenbare bruggen.
Bronnen: YouTube, Architectenweb, RobinStam.nl
Foto: Roel van Deursen
(17:26 – ga direct naar het item)

Waar kijk ik naar? 432 Park Avenue

Het hoogste woongebouw in New York heet 432 Park Avenue. Een saaie naam! Wonen in de toren is nooit saai. Zo piept en kraakt het torenhoge gebouw bij elke windvlaag, is de lift bijna altijd kapot en is de waterdruk niet aanwezig. Best wel balen als je net een paar miljard dollar hebt neergelegd voor een appartement boven de wolken.
Bronnen: Huistour YouTube, New York Times, BBC
Foto: Dimitry Anikin
(26:05 – ga direct naar het item)

Ik vraag dit voor een vriend

Eindelijk. We geven antwoord op de vraag die ons allen al maanden, misschien wel jaren, bezig houdt: was Zaha Hadid familie van Bella en Gigi Hadid?
Bronnen: BrightSide
Foto: Denys Nevozhai
(38:37 – ga direct naar het item)

We love Japan(di)

Waarom reist elke architect de afgelopen 150 jaar naar Japan voor inspiratie? Vroeger liep de de Grand Tour nog langs de Europese klassiekers. Het minimalisme van het land van de rijzende zon heeft zelfs het Zweedse design van de design-troon gestoten. Kunnen we ook nog wat van Japan leren als we kijken naar de Nederlandse erfgoedsector?
Bronnen: YouTube, Nikkei, HighSnobiety, VTWonen
Foto: Makoto Yoshida, Tekuto
(43:04 – ga direct naar het item)

Aflevering 11 – Over het Capitool, dozen en fastfood vastgoed

Landmassa begint 2021 met vriend van de show Rem Koolhaas, de lichtstad Eindhoven en de bloedstollend spannende finale van de Amsterdamse Architectuurquiz 2020. De prijs die we hebben gewonnen! Deze winnaars introduceren vervolgens het nieuwe item Waar kijk ik naar? waarin we de architectuur van het Capitool, het gebouw wat de afgelopen weken alleen maar in het nieuws was, bekijken en verklaren. In Ik vraag dit voor een vriend buigen we ons over de verdozing van het landschap. Fastfood architectuur, drive thru’s en frietkots maken er een HAPPY MEAL aflevering van.

Nieuwtjes

Amsterdamse Architectuurquiz
Afgelopen donderdag (14 januari 2021) wonnen we de Amsterdamse Architectuurquiz 2020! De competitie was moordend en de vragen waren complex. We zijn trots en euforisch dat we de titel van winnaars een heel jaar mogen dragen!
Organisatie: Architectuurcentrum Amsterdam
Foto: Roel van der Burgt
(00:00 – ga direct naar het item)

De lichtstad gaat verdichten
De binnenstad van Eindhoven gaat op de schop. Er komt meer groen en er komen 10.000 woningen bij. Winy Maas en zijn architectenbureau MVRDV maakten een plan van aanpak.
Bronnen: De Architect
Foto: MVRDV
(04:26 – ga direct naar het item)

IJplein beschermd stadsgezicht
Het IJplein in Amsterdam Noord heeft de status van beschermd stadsgezicht toegewezen gekregen. Waarom is dit plan van Rem Koolhaas en zijn architectenbureau OMA zo bijzonder? En wat is een beschermd stadsgezicht?
Bronnen: OMA, De Witte Raaf, Het Parool
Foto: OMA
(o8:26 – ga direct naar het item)

Waar kijk ik naar?

2021, tijd voor een nieuw item. In het terugkerende item Waar kijk ik naar? bespreken we architectonische ontwerpen. Dit kan een gebouw zijn dat vol in het nieuws is, een internationaal pareltje zijn of gewoon de buurtsuper om de hoek met een opmerkelijke gevel. Heb je ideeën – stuur ze in via landmassapodcast@gmail.com

Het Capitool
Het Capitool was de afgelopen weken volop in het nieuws. We zetten onze architectuurbril op en bespreken de vormgeving van de gevel, de Amerikaanse architectuurstijl en delen een funfact over de koepel.
Bronnen: Architect of the Capitol, Qaz Wiki Architectuur Amerika, Qaz Wiki koepel
Foto:  Arun Kumar 
(17:58 – ga direct naar het item)

Ik vraag dit voor een vriend

Stuur jouw vraag in via landmassapodcast@gmail.com

We bestellen tegenwoordig van alles online. De kans is groot dat je online aankoop uit een gigantisch distributiecentrum komt. Deze distributiecentra poppen als paddenstoelen uit de grond. Vierkante, hoekige paddenstoelen. Vriend van de show Joanna vraagt zich af hoe het kan dat het landschap zo identiek aan het verdozen is?
Bronnen: College van Rijksadviseurs, Nieuwsuur, Pointer
Foto: Marcin Jozwiak
(28:36 – ga direct naar het item)

Fastfood vastgoed

Even door de drive thru van de Maccie. Maar bij even snel een burgertje of wat nuggets scoren zetten de fastfood ketens vol in op de customer journey. Zonder dat je het misschien in de gaten hebt gebruiken fastfood ketens hun architectonische vormgeving om je te stimuleren en misschien zelfs wel te tricken. We bespreken het hoe en de historische transformatie van de zo herekenbare fastfood architectuur. De frietkots van onze Zuiderburen passerende revue en de invloed van Deliveroo, Uber Eats en andere third party delivery services op de ketens vol friet, kippen en whoppers.
Bronnen: ArchDaily, Cheddar, CNBC, Misset Horeca, The Guardian, Immaterieel Erfgoed
Foto: Jonathan Leppan
(39:31 – ga direct naar het item)

Aflevering 10 – Over confetti, Drentse keien en Brabantse bunkers

Onze eerste aflevering in de double digits is een feestaflevering! Naast nieuwtjes over Rijksbouwmeesters, Drentse keien en Brabantse bunkers passeren ook stadsparken de revue. In plaats van één hoofdonderwerp bespreken we een confetti-regen aan updates van een aantal top onderwerpen die we in 2020 behandelden. Want hoe gaat het met de Notre Dame? Komt er echt een prostitutiehotel in Amsterdam en waarom is de aanstelling van de nieuwe burgemeester van Utrecht een groot verlies voor de instortende kades en bruggen van Amsterdam? En zijn de bubbels al uit de Prosecco ontsnapt bij de Proseccotuinders? Een gezellige oudejaarsspecial met snacks en de verwachtingen voor 2021.

Nieuwtjes

Nieuwe Rijksbouwmeester
Francesco Veenstra neemt vanaf 1 september 2021 het stokje over van Floris Alkemade. Wie is deze Francesco en wat doet een Rijksbouwmeester?
Bronnen: Rijksoverheid
Foto: ORGA Architect
(02:20 – ga direct naar het item)

Doei steen
200.000 jaar geleden brak een gletsjer een steen af in Åland en duwde die naar een plek waar nu Borger (Drenthe) ligt. Kunstenaar Bart Eysink Smeets besluit om de steen terug naar huis te brengen. Maar zijn de inwoners van Borger bereid om de steen te laten gaan?
Bronnen: 2Doc
Foto: Volkskrant
(08:38 – ga direct naar het item)

Kedeng Kedeng
Guus Meeuwis heeft zijn riante landhuis aan de Bredaseweg in Tilburg vervangen met een nieuw exemplaar. De Tilburgs zijn niet content met de nieuwe aanwinst en ook de Erfgoedprofessionals staan met hun mond vol tanden.
Bronnen: Brabants Dagblad, Algemeen Dagblad, video van het oude huis en foto’s, website van Bedaux de Brouwer
Foto: Algemeen Dagblad
(14:03 – ga direct naar het item)

Ik vraag dit voor een vriend

Het lijkt wel alsof we er sinds de coronacrisis nog nooit zo vaak zijn geweest in één jaar: stadsparken. Het groen binnen de stadsgrenzen waar het fijn vertoeven is en waar lekker gestruind kan worden. Maar waar komen die stadsparken eigenlijk vandaan? Wie neemt het initiatief om zo’n kostbaar stukje grond midden in de stad onbebouwd te laten?
Bronnen: historie Central Park, historie Zocherpark Utrecht, historie Vondelpark, Spoorpark Tilburg
Foto: Roel van der Burgt
(20:22 – ga direct naar het item)

Confetti

Het is december, de goedheiligman is net het land uit en de kerstversiering wordt massaal van zolder getrokken. Tijd voor een oudejaarsspecial! We sluiten 2020 feestelijk af met updates over een paar van onze top onderwerpen. Hoe gaat het met de restauratie van de Notre Dame? En waarom laat wethouder Sharon Dijksma Amsterdam achter zich? Amsterdam staat hierbij grienend langs de zijlijn terwijl een andere stad, Utrecht, in haar handen klapt. Ook de plannen voor een Prostitutiehotel zijn verder gevorderd met als doel de Amsterdamse Wallen te ontlasten. De volkstuinen krijgen op hun beurt te maken met een historische correctie*.
Bronnen: NOS, NOS, Het Parool, Het Parool, Het Parool, YouTube, Gemeente Utrecht, Gemeente Amsterdam, Het Parool, Volkskrant, Duic
Foto: Ariadne Onclin
(31:28 – ga direct naar het item)

*Na de opname van deze aflevering is bekend gemaakt dat de huurverhoging is uitgesteld – Het Parool.

Aflevering 9 – Over glazen wc’s, de hotelstop mirage en Airbnb

Deze aflevering buigen we ons over de hotelstop mirage en onze borderline relatie met Airbnb. Heeft Airbnb invloed op de prijs van een hotelkamer? En hoe kan het toch dat de ambities van de toerismesector zijn ingehaald door de realiteit? En is dit nog terug te draaien? We bekijken de vervuiling van het landschap – reclameborden – en naar het gelaagde erfgoed van het Waterlooplein. Doorzichtige wc’s staan centraal in het item ik vraag dit voor een vriend om af te sluiten met de geplande vijf jaar aan feesten voor de stad Amsterdam die laatst 745 kaarsjes mocht uitblazen.

Nieuwtjes

Amsterdam 750 jaar
Op 27 oktober jl. mocht de stad Amsterdam 745 kaarsjes uitblazen. Burgemeester Femke Halsema gaf de stad vijf jaar aan feesten cadeau. De geplande evenementen en activiteiten moeten wat worden aangepast omdat onze grote vriend Covid-19 ook heeft geRSVPt, maar de stad en haar inwoners zullen in het zonnetje worden gezet.
Bronnen: Het Parool, Amsterdam 750, Gemeente Amsterdam
Foto: Amsterdam.nl
(01:17 – ga direct naar het item)

Oh, Waterlooplein
Het Joods Cultureel Kwartier presenteert de expositie Waterlooplein. De buurt binnenstebuiten. Michelle bracht een bezoekje aan de tentoonstelling en licht een tipje van de sluier op over de cultuurhistorische gelaagdheid van het marktplein.
Bronnen: Documentaire ‘Vlooienburg, de geschiedenis van een Joodse wijk’
Tentoonstelling Waterlooplein in het JHM
Foto: Oneindig Noord Holland
(12:43 – ga direct naar het item)

Nee! Wij willen geen landschapsvervuiling
Het College van Rijksadviseurs adviseerde recent ongevraagd het kabinet om landschapsvervuiling aan banden te leggen. Reclameborden in het landschap zijn een doorn in het oog waarbij de commercie het wint van de ruimtelijke kwaliteit. Dat kan anders!
Download hier de campagneposter
Bronnen: Advies Rijksadviseurs
Foto: College van Rijksadviseurs
(04:54 – ga direct naar het item)

Ik vraag dit voor een vriend

Je kent ze wel. Die wc hokjes die lijken te bestaan uit transparant glas. Tot je het slot omdraait en je weer rustig kan ademhalen en met gerust hart je kan terugtrekken in een omgeving van matglas. Hoe kan dat? Hoe werkt dit glas? En waarom zou je kiezen voor transparante wc hokjes?
Bronnen: The Tokyo Toilet Project, Wikipedia Smart glass
Foto: CNN Travel
(21:48 – ga direct naar het item)

De hotelstop mirage en Airbnb

Amsterdam 2019: de Nutella- en kaaswinkels poppen als paddenstoelen uit de grond, hotels worden in rap tempo de grond uit gestampt voor de toerist en aan de andere kant geprobeerd werd zoveel mogelijk woningen bij te bouwen voor haar inwoners, hield Airbnb de stad in haar greep. Nog geen twaalf jaar geleden was dit nog heel anders. Amsterdam stond toen nog te springen om meer toeristen en maakten plannen om plek 5 op de lijst van beste vestigingslocaties in Europa van Barcelona terug te veroveren. Wat is er de afgelopen 12 jaar gebeurd?
Bronnen: Het hotelbeleid van Amsterdam, artikel in de Volkskrant en artikel in Trouw over de hotels die er toch komen, Effect of Airbnb on hotel industry in Amsterdam, NOS, Kerncijfers Amsterdam 2019, Het Parool
Foto: Diri (Unsplash)
(28:57 – ga direct naar het item)

Aflevering 8 – Over Bjarkes boot en Kims instawaardige architectuur

Koud, nat en regen, maar wel met een Espresso Martini in de hand. Deze aflevering bespreken we het grote verlies voor de Nederlandse designwereld; het overlijden van Jan Des Bouvrie. Michelle geeft haar must see tips voor Youtube en bewonderen we het Deense drijvende woonhuis van Bjarke Ingels (BIG Architects) in het item “Ik vraag dit voor een vriend”. De invloed van de nu 10 jaar oude app Instagram op hoe architecten ontwerpen en de uitwerking ervan op de ruimtelijke vormgeving is ons hoofdonderwerp. Ook de ervaringskunst en de Instagram musea passeren de revue.

Nieuwtjes

Wit is ook een kleur
Slecht nieuws, Jan des Bouvrie is op 78 jarige leeftijd overleden. De man die alle huizen in Nederland aan de witte muren heeft geholpen. Hij laat naast een vernieuwende blik op interieurs ook bijzondere architectuur en design objecten achter. Zijn bekendste ontwerp is de Kubusbank waarvan 50.000 exemplaren zijn verkocht.
Bronnen: De Architect
Foto: Studio Jan des Bouvrie
(03:01 – ga direct naar het item)

Michelle’s tips
We zijn weer veel meer op ons eigen huis aangewezen en toe aan wat (digitaal) entertainment. Michelle deelt haar twee favoriete Youtube kanalen: Rick88888888 en Not Just Bikes.
Bronnen: Rick88888888, Not Just Bikes
Foto: Not Just Bikes
(06:52 – ga direct naar het item)

Ik vraag dit voor een vriend

Bjarke Ingels van BIG Architects ontwerpt over de hele wereld spectaculaire woonhuizen. Zijn eigen huis drijft in Kopenhagen. Samen met zijn vrouw, die ook als architect werkt, kocht hij een oude veerpont en verbouwde het tot een woonhuis waarvan menig mens enkel kan dromen. Of kunnen we zelf ook een pontje van de GVB overkopen en aan het verbouwen slaan?
Bronnen: Architectural Digest
Foto: Architectural Digest
(11:00 – ga direct naar het item)

Instatectuur & instamusea

Instagram bestaat dit jaar 10 jaar. Gezegd wordt dat de familie Kardashian de app groot heeft gemaakt. Eén post op Instagram kan veel invloed hebben en kan voor veel geldinkomsten zorgen. Het is een machtige marketingtool. Een ontwikkeling wat ook architecten niet onopgemerkt is gebleven. Het blijkt ook dat architecten steeds meer sturen op het ideale Instagram decor. Wat voor architectuur levert dit op? Wordt er nog kwalitatief en duurzaam ontworpen of staat mooie plaatjes schieten (onbewust) centraal in het motief achter een ontwerp? En wanneer is het een “Duck” en wanneer een “Shed”? En waarom poppen “Instagram musea” op als paddenstoelen uit de grond? Wat voor kunst is populair en waarom zetten ook de gangbare musea in op “de ervaring”?
Doe ook mee aan onze giveaway! Win het boek ‘A spectator is an artist too’ van Johan Idema, uitgegeven door BIS Publishers.
Bronnen: Vogue, The Cut, Forbes, Tate, Het Parool, Artnet, ArchDaily, The Guardian, Duck of shed?, podcast over Assemble’s muur, gids met insta-tips voor architecten
Foto: Roel van der Burgt
(19:16 – ga direct naar het item)

Aflevering 7 – Over betonnen bankjes en klotsende kades

De eerste aflevering van ons tweede seizoen! Tijdens onze welverdiende zomerbreak heeft de wereld niet stilgestaan en is ook de interesse in de gebouwde omgeving ons blijven prikkelen. Je moet je altijd blijven ontwikkelen, zo ook onze podcast. Deze nieuwe aflevering heeft alles wat je van ons gewend plus een nieuwe twist. Zo introduceren we de items Nieuwtjes en Ik vraag het voor een vriend. Elke aflevering verdiepen we ons dus in een vraag van onze luisteraars. Stuur jouw vragen over de gebouwde omgeving in via landmassapodcast@gmail.com of via DM @landmassapodcast.

Deze aflevering bespreken we de saga rondom Het Nieuwe Instituut en spreken we met de eerst onvindbare landschapsarchitect van het landschapskunstwerk naast de A2 (luister aflevering 3). Bankjes met leuningen staan centraal in het item Ik vraag het voor een vriend en we eindigen met het hoofdpijndossier van Amsterdam: instortende kades en bruggen.

Nieuwtjes

Een nieuw instituut?
De laatste twee delen van het drieluik van Architectenweb over Het Nieuwe Instituut zijn verschenen. Aanleiding voor het drieluik was hun BIS aanvraag (Culturele Basis Infrastructuur 2021-2024). In aflevering 6 hadden we het al over de gesjoemelde. Hoe staat het instituut er nu voor? En wie bemoeien zich er allemaal mee?
Bronnen:
Architectenweb (x2) en 
NRC
Foto: Het Nieuwe Instituut
(15:50 – ga direct naar het item)

Fruitige kunst
Na veel zoekwerk kon Rijkswaterstaat ons aan de naam van de landschapsarchitect helpen die verantwoordelijk is voor het kunstwerk langs de A2 nabij knooppunt Holendrecht. Jaco Kalfsbeek ontwierp het werk als gevolg van een bijzondere aanleiding en gaf het een fruitige naam. Tot onze schrik is nog maar 1/3 deel van het kunstwerk blijven staan bij de verbreding van de A2. En wat heeft Jaco nog meer voor de Amsterdammers ontworpen?
Foto: Jaco Kalfsbeek
(08:37 – ga direct naar het item)

Ik vraag dit voor een vriend

Onze eerste vraag van een vriend van de show is van Robin. Ze attendeerde ons op dit Instagram bericht en vroeg zich af of we dit in Nederland ook doen; bankjes met leuningen in de openbare ruimte plaatsen. We keken om ons heen, doken opnieuw in de Puccini methode en lazen politieke stukken. Wat is ons antwoord?
Bronnen: ArchDaily, Camden Bench, Puccini methode, Raadsvoorstel
(23:30 – ga direct naar het item)

Klotsende kades en open bruggen

Op 1 september jl. ontvingen de Amsterdammers van hun At5 app een pushmelding: de kade aan de Grimburgwal was in de gracht verdwenen. Een nieuwtje waar niet veel Amsterdammers hun wenkbrauwen nog bij optrekken. De kades van de stad verdwijnen in het water, sinkholes ontstaan en bruggen worden per direct gesloten omdat ze op het moment van instorten staan. Hoe kan het dat de stad om ons heen verdwijnt? Is de slechte staat van de bruggen en kades nieuw nieuws en wat is het plan van aanpak om te voorkomen dat we straks echt in het Venetië van het noorden leven?
Bronnen: Pakhuis de Zwijger – de nieuwe kades van Amsterdam, Actieplan Bruggen en Kademuren, Programmaplan Bruggen en Kademuren
Foto: Roel van der Burgt
(35:10 – ga direct naar het item)

Aflevering 6 – Over klokkenluiders en bruggenbouwers

De laatste aflevering van ons eerste seizoen! En wat een top eerste seizoen hebben we achter de rug. Nog voordat we naar de zon vertrekken buigen we ons nog over het vraagstuk rondom de restauratie van de Notre Dame en vragen we ons af of de aanloop voor de “sprong over het IJ” eindelijk is genomen. We doen een uitstapje naar het concept Koeltorens en bespreken de actualiteiten rondom Het Nieuwe Instituut. En als kers op de taart spreken we met de man waar we zo naar zochten: Ferdinand.
–> Seizoen 2 gaat van start vanaf september 2020.

Zut alors
De kogel is door de kerk: de Notre Dame wordt historiserend gerestaureerd. De torenspits komt weer terug zoals Viollet-le-Duc het in de 19e eeuw had bedoeld. Wat vinden we van deze door Macron gemaakte keuze? En wat vinden we van de restauratiearchitect, de onmogelijke planning en de manier waarop met het nog aanwezige erfgoed wordt omgegaan?
Bronnen: Youtube, Notre Dame, De Architect, NRC, NRC, Dezeen, Dezeen
Foto: Mathieu Lehanneur
(11:04 – ga direct naar het item)

Een lange aanloop
Een onafhankelijke commissie heeft de gemeente Amsterdam geadviseerd toch echt de plannen voor een brug over het IJ weer op tafel te leggen. Ze adviseren o.a. voor het bouwen van twee bruggen, een tunnel én een kabelbaan. Hoe zit deze advisering in elkaar, wie zitten erachter en waarom heeft Amsterdam enkel nog een pontverbinding over het IJ? Van wie kan Amsterdam leren en hoe lang is deze aanloop voor de “sprong over het IJ” al gaande?
Bronnen: Gemeente Amsterdam, de tower bridge van Cees Dam, interview met Riek Bakker
Foto: Jan Galman
(29:41 – ga direct naar het item)

Koele toren
Je ziet zo stiekem best vaak in het landschap aan de horizon verschijnen: koeltorens. Wat zijn het eigenlijk voor torens? Wat doen ze en waarom zien ze er zo uit? Een item vol feitjes waarmee je de blits kan maken tijdens een roadtrip.
Bronnen: Youtube, Qwe wiki
Foto: Wunderland Kalkar
(46:13 – ga direct naar het item)

Sjoemelen met cijfers
Architectenweb publiceerde afgelopen week het eerste deel van het drieluik “commentaar” op Het Nieuwe Instituut naar aanleiding van hun BIS aanvraag (Culturele Basis Infrastructuur 2021-2024). Architect Kees van der Hoeven komt er achter dat het instituut niet helemaal transparant en eerlijk is over hun bezoekersaantallen. Wordt het tijd voor een Nieuwer Instituut?
Bronnen: Artikel op Architectenweb
Foto: Het Nieuwe Instituut
(57:07 – ga direct naar het item)

SEIZOEN 2 START WEER IN SEPTEMBER 2020

Bonusaflevering 2 – Over Less is a Bore en bouwen met nootmuskaat

Deze episode is er niet zomaar één, maar onze tweede bonusaflevering! We produceren in samenwerking met Architectuurcentrum Amsterdam (ARCAM) twee bonusafleveringen naar aanleiding van de Dag van de Architectuur. Deze aflevering staat in het teken van opsmuk, bloemetjesbehang en krullen: ornamenten. Wat vind jij? Less is More of Less is Bore?

Am I an Ornament?
De definitie van ornament is nog een lastige. De Dikke van Dale zegt iets anders dan de encyclopedie Britannica. En ook onze eigen definities liggen ver uit elkaar. Wat zijn de definities van Marlies Rohmer, Gianni Cito (Moke Architecten), Jord den Hollander en Furkan Köse (Atelier PUUUR)?
Bronnen: Youtube, Encyclopedie Brittannica, Ornament and Identity, Building as Ornament
Foto: Marco de Groot
(04:11 – ga direct naar item)

Rare jongens die Romeinen
Als Ariadne ergens een antwoord op zoekt, grijpt ze naar haar boekenkast. Je bent architectuurhistoricus of niet. Hoe keken ze in de Oudheid naar het gebruik van ornamenten aan? En in de vorige eeuw dan?
Bronnen: Ornament and Crime, Vitruvius, Haklan Saglam, The Stones of Venice, The Architectural history of Venice
(17:20 – ga direct naar item)

Lekker schelden in de 80’s
Waarom was het woord “ornament” een scheldwoord in de jaren ’80? Vandaag de dag vinden we de architectuur uit de 80’s niet mooi. Toch heeft dit decennium een stempel gedrukt op het uiterlijk van de stad en heeft dit nog steeds invloed. Ook Las Vegas is verbonden met de Amsterdamse architectuur. Wat kunnen we van deze stad leren?
Bronnen: Learning from Las Vegas, We love 80’s architecture
(33:04 – ga direct naar item)

Less is a Bore of More?
Gaan we voor krullen en gezelligheid of een Jan des Bouvrie huis? Staat functionaliteit voorop of is het financiële plaatje bepalend voor het gebruik van ornamenten vandaag de dag? En is één heersende architectonische orde nog actueel?
Bronnen: Grayson Perry
Foto: Sanne Coupier
(41:34 – ga direct naar het item)

Deze aflevering is opgenomen naar aanleiding van de expositie “Am I an Ornament” van Architectuurcentrum Amsterdam. Bezoek www.arcam.nl voor meer informatie.

Bonusaflevering 1 – Over sexy iconen en de woonrenaissance

Onze eerste bonusaflevering, met o.a. Maarten Kloos, Fenna Haakma Wagenaar, Lyongo Juliana, Hanneke Kijne, Jaap Huisman en Sabine Lebesque! We produceren in samenwerking met Architectuurcentrum Amsterdam (ARCAM) twee bonusafleveringen naar aanleiding van de Dag van de Architectuur. Het tweede weekend van juni zaten wij urenlang in het zonnetje op het terras van ARCAM te luisteren naar de verhalen van en door Amsterdamse architecten over onze stad en hun gebouwen. Deze eerste bonusaflevering gaat in op het thema van de eerste dag: de nieuwe tijdlijn van ARCAM! ARCAM doet hiermee een eerste aanzet om de stedelijke ontwikkelingen, woningbouw en ruimtelijke ambities van Amsterdam in kaart te brengen in een tijdlijn.

Time of Our Lives
De periode 2000 – 2020 is een fascinerend tijdperk, waarin we van hausse naar crisis gingen, en van waaruit de stad langzaam weer aan het opkrabbelen is. ARCAM doet een eerste aanzet om de stedelijke ontwikkelingen, woningbouw en ruimtelijke ambities van Amsterdam in kaart te brengen in een tijdlijn. Wat staat er op en wat niet? Waarom probeert ARCAM de Amsterdamse architectonische en stedelijke ontwikkelingen in kaart te brengen? Wat is het doel hiervan? Het fenomeen tijdlijn en Canon is niet nieuw. Waar komt toch die “drive” vandaan?
Bronnen: Canon van Nederland
Foto: Sanne Couprie
(oo:26 – ga direct naar het item)

Zoveel meer dan architectuur
De ontwikkelingen in de stad van de afgelopen jaar zijn ook vooral terug te zien in de openbare ruimte. De stad heeft bijzondere parken ontworpen, maar ook de straten zien er beter uit dan ooit. Hoe komt dit? En moet er voor een canon van 20 jaar Amsterdamse architectuur verder gekeken worden dan naar enkel gebouwen?
Foto: Maarten van der Wal
(16:50 – ga direct naar het item)

Renaissance voor de woningbouw?
Waar alle sprekers het over eens waren was één ding: dat de woningbouw van Amsterdam dramatisch slecht is (geworden). Waar en wie hebben er steken laten vallen en hoe zichtbaar is dit? En hoe gaan we dit weer zien te fiksen?
Bronnen: NRC
(23:59 – ga direct naar het item)

Bezoek de tijdlijn van ARCAM en geef je input! Ga naar www.arcam.nl voor meer informatie. Ook voor de openingstijden.

Aflevering 5 – Over biebs en bicytecture

25 graden, zonneschijn, aardbeientaartjes van Patisserie Kuyt en liters koffie en thee. Zo namen we onze 5e episode op. We bespreken kunst wat gebruik maakt van architectuur als drager, het nieuwe ontwerp van de Nederlandse Bank, het vernieuwende concept van bibliotheken inclusief de transformatietrend in locatiekeuze en de kathedralen van fietsenstallingen.

Walking on water met Christo
Nog maar kort geleden overleed Christo op 84 jarige leeftijd. De kunstenaar is bekend van de “inpakkunst” die hij samen met zijn vrouw Jeanne-Claude Denat (1935-2009) maakte. De omschrijving “inpakkunst” vonden ze maar niks. Waarom? En waarin onderscheidde het tweetal zich nog meer in?
Bronnen: Walking on Water is hier te bekijken.
(04:41 – ga direct naar het item)

Renoveren van jong erfgoed
Het gebouw van de Nederlandse Bank in Amsterdam is toe aan een opknapbeurt. Architectenbureau Mecanoo presenteerde afgelopen november de eerste voorlopige plannen. Opmerkelijk is dat ze kiezen voor de renovatie van het jaren ’60 pand.
Bronnen: ARCAM, Column Vincent van Rossem, Nieuws De Nederlandse Bank, Architectenweb, Het Parool
(13:17 – ga direct naar het item)

Hieperdebieb
Bibliotheken zijn weer hip! Van de stille, donkere en stoffige ruimte verschuift de associatie van bibliotheek naar een hippe en multifunctionele functie. Zo kiezen steeds meer bibliotheken voor een getransformeerd gebouw gecombineerd met verschillende functies. Michelle bezocht de vers geopende bibliotheek in het centrum van Utrecht.
Bronnen: Artikel van Tracy Metz in NRC, website LocHal, website Post Utrecht
(20:21 – ga direct naar het item)

Een kathedraal voor je fiets
Nederland is fietsland nummer 1 van de wereld. We hebben zelfs meer fietsen dan inwoners. Maar waar laten we onze fietsen? Sinds kort stallen we onze fietsen in zorgvuldig vormgegeven ruimtes, veelal onder de grond. Waarom zien deze fietsenstallingen er zo fancy uit?
Bronnen: Bestuursakkoord fietsparkeren bij stations, Tour de Force, Fietsenstalling Beursplein, Architectonische fietsenstallingen
(33:21 – ga direct naar het item)

Pagina 1 van 2

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén