Categorie: Afleveringen Pagina 1 van 5

Aflevering 38 – Over RAAC beton en de val van het Structuralisme

In deze nieuwste aflevering van Landmassa buigt Michelle zich over haar favoriete weekend activiteit: een bezoekje brengen aan de bruine kroeg. Verder zijn we positief verrast over de nominatie van de Architect van het jaar en wat verdrietig over het lege gesprek over de toekomst van het architectuurdebat. Verder nuanceert Ariadne de nieuwsberichten over het sluiten van de scholen in Engeland en leren we wat RAAC beton nou zou kwetsbaar maakt. En zou eerlijke verhuur echt bestaan? Ten slotte bespreken we de val van het Structuralisme, want de parels uit die tijd staan op omvallen, net als de legacy van Herman Hertzberger en Aldo van Eyck. Deze gezellige aflevering wordt omlijst met lekkers waar elk kinderfeestje jaloers op zou zijn.

Shownotes:

 • Crimson – genomineerd voor prijs Architect van het Jaar 2023 – Architectenweb
 • Ministerie van Sociale Zaken in Den Haag soap: Architectenweb
 • Centraal Beheer in Apeldoorn in gevaar: In de buurt
 • Open brief over de Rekenkamer in Den Haag: De Architect
 • The Ugly Truth About Reinforced Aerated Autoclaved Concrete (RAAC) – YouTube
 • School buildings in England forced to close over concrete safety fears – YouTube
 • Unsafe concrete: Minister unable to detail how many schools at risk – YouTube
 • Hundreds of school buildings shut in England over concrete safety fears – BBC News – YouTube
 • Concrete collapse at school where risk was ‘non-critical’ led to mass closures – Architectsjournal
 • Komt het NAi terug? De Volkskrant en NRC
 • Nieuw woonplatform voor eerlijkere verhuur – Gemeente Rotterdam
 • Dag van de bruine kroeg

Aflevering 37 – over Barbie’s droomhuis en bankjesbazen

Wie is er niet mee opgegroeid: Barbie. Maar what is the deal met de architectuur van haar huis de afgelopen eeuwen? En hoe is gebruik gemaakt van de architectuurgeschiedenis bij het (film)ontwerp voor het huis van Barbie girl Margot Robbie? Ariadne struikelt over picknickbanken en bankjes in de openbare ruimte. Mag je zomaar een privé bankje voor je deur zetten om vervolgens “you can’t sit with us” erop te claimen. En wat heeft de uitvinder van het woord “yuppen” hiermee te maken? Michelle tipt welke boeken deze zomer niet mogen ontbreken in je vakantiekoffer en collectief lachen we om de recent aangenomen motie waarin wordt geëist dat de architectuur van woningbouw voortaan mooi moet zijn. Luister de nieuwste aflevering van Landmassa in je favo podcastapp!

Shownotes

Youtube – Stadsleven
Rijksoverheid – Algemene regels voor het plaatsen […]
Vondelpark.com
Mooie nieuwbouw in Amsterdam – Het Parool
Margot Robbie tourt je door Barbie’s dream house
Boek over Barbie en architectuur
Over architectenbarbie
BRUUT – Atlas van het brutalisme in Nederland
Vrouwen in architectuur
Smooth City
De knip in de Weesperstraat

Aflevering 36 – The office: van paus tot pingpongtafel

Deze aflevering buigen de vrouwen van Landmassa zich samen met Stephan Petermann (auteur van o.a. het boek Back to the Office: 50 Revolutionary Office Buildings and how They Sustained) over iconische kantoorgebouwen. Hoe ontwerp je een kantoor wat de creativiteit van de werknemers grenzeloos maakt en geeft een glijbaan in de ruimte het gevoel van nooit meer naar huis? Wat was het eerste kantoor, hoe is de architectuur van deze gebouwen waar we een groot deel van ons leven verblijven de afgelopen eeuwen geëvalueerd en wie is er verantwoordelijk voor de geboorte van de kantoortuin? Hoor het in je favo podcastapp.

Shownotes:
Back to the Office, Nai010
Kantoorgebouwen in Nederland, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Aflevering 35 – Over onnodige FOMO en hoge nood

Na 4/5 maanden verlof zijn de vrouwen van Landmassa terug met een knallend seizoen 4. Allebei een levenservaring rijker en weer vol energie. In deze aflevering komen ze tot de conclusie dat ze eigenlijk niks hebben gemist als het gaat om de grote bouwprojecten van nu. Verder is het bij hoge nood beter om in Nieuw Zeeland te wonen dan in Nederland en leren ze een nieuw woord. Ook vragen ze zich af waarom een enorme betonnen constructie wordt ingezet om duurzame doelen te halen en dromen ze weg bij de gedachte dat ze over een paar jaar op een stadsstrand aan de Seine kunnen chillen.

Shownotes:
Verkenning doorbouwgarantie – Overheid
De Jonge maakt zich grote zorgen over terugvallende nieuwbouw – architectenweb.nl
Verbouwing museum Boijmans valt weer duurder uit, ontwerp tijdelijk stilgelegd – Volkskrant
Rotterdam pauzeert ontwerpproces renovatie Museum Boijmans – architectenweb.nl
Nieuwe tegenvaller renovatie Binnenhof – De Architect
Plannen voor Parijs – Time Out
Het Parijse waterreservoir
Ranglijst openbare toiletten
Iedere wc telt

Aflevering 34 – Over royals

Terwijl iedereen reikhalzend uitkeek naar het nieuwe seizoen van The Crown trokken wij het fenomeen van royals in relatie tot de ruimtelijke omgeving uit de fictie en in de werkelijkheid. Want wist je dat koning Charles een aardige vinger in de pap heeft als het gaat om het architectuurdebat? En drie Nederlandse royals in verschillende decennia in dezelfde straat in Leiden hebben gewoond? En hoe kan het dat de Zonnekoning een eigen architectuurstijl naar zichzelf vernoemd heeft gekregen? En wie is de nieuwe Lodewijk XIV van de eenentwintigste eeuw?

Shownotes:
De hypermoderne superstad van de Saudische kroonprins maakt slachtoffers – Trouw
Schaatsers en skiërs in 2029 naar Saudi-Arabië voor Aziatische Winterspelen – NOS
bouwgeschiedenis van het paleis van Versailles – YouTube
Lodewijk XIV-stijl – Wikipedia
Het studentenhuis van William en Kate – Hello Magazine
A vision of Britain, het boek van Charles (en de docu)
Essay van Charles – Architectural Review
Studentenhuis van Juliana
Studentenhuizen van Beatrix en Willem-Alexander
Het Nieuwe Soestdijk – 2DOC

Aflevering 33 – Over grand designs en oogcontact

Terwijl Michelle voor het eerst in haar leven de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam (IABR) bezoekt moet Ariadne al fietsend verplicht oogcontact maken om te voorkomen dat ze wordt geplet in een dode hoek. Wat is dit voor nieuwe campagne? En terwijl in de expositie van Ministerie van Maak als onderdeel van de Biennale in Rotterdam plekken worden gezocht en ontwerpen worden gemaakt voor het duurzaam bouwen van de 1 miljoen woningen die op de planning staan zijn er ook voorspellingen dat het mantra “bouwen bouwen bouwen” helemaal niet gaat werken. Het zou het woningtekort niet oplossen en de al bestaande woningvoorraad zelfs duurder maken. Wat? Mind blown! De airconditioners in de stadions van het WK in Qatar hebben vooralsnog geen invloed op de duurzame claim die op het evenement wordt gelegd. Gelukkig is er tijdens deze donkere dagen nog genoeg ander entertainment te zien op de buis (tips!) en is er nieuwe must follow op de Insta.

Shownotes:
Extra maatregelen gevaarlijke kruisingen – Gemeente Amsterdam 
Meer huizen = goedkoper wonen? Niet in de stad – De Correspondent
Rijksadviseurs: bouw huizen in buurt van bestaande voorzieningen – architectenweb.nl
Het vagina-stadion
Problematisch WK in Qatar
IABR & Ministerie van Maak
Instant Hotel Australia
How to build a sex room
Grand Designs: bijvoorbeeld hier te vinden op YouTube

Aflevering 32 – Over gaten graven en pukkels plakken: museumarchitectuur

Museumarchitectuur. Hoe ziet het architectonische hoesje wat de museumcollectie omsluit eruit? En waarom slaat de trend om deze hoesjes te vernieuwen wild om zich heen. Opent het ene museum haar deuren opnieuw, wordt het stokje overgegeven en sluit het volgende museum al haar deuren voor een verbouwing. Er worden gaten gegraven, aanbouwen aangeplakt en nieuw gebouwd. Wat is dit voor trend? En waarom lokt deze architectonische allure ons naar alle kanten van de wereld terwijl de collecties die deze musea huisvesten ons in eerste instantie niet trekt? Is architectuur een marketingstrategie? Is het concept museum toe aan een nieuwe definitie?

Shownotes
Alleen al het uitzicht is een bezoek aan het vernieuwde Museum Arnhem waard, Trouw 
Big Art in het Bajeskwartier, Amsterdam
Een nieuwe museumdefinitie, ICOM

Aflevering 31 – Over fiks je shit en socials zijn kut

Deze aflevering verbazen we ons over het fenomeen van parkeerplaatsen voor vrouwen en bizar slechte plannen waarbij algoritmes bepalen of je voor een normale prijs een huis mag huren of niet. Het is The Matrix gone wrong. Verder verschillen we van mening als het gaat om recensies schrijven maar vinden we elkaar weer bij het concept van discussiëren op de socials: gênant. Wat is LinkedIn voor app en is dit de plek om werk en privé te laten samenkomen? Gelukkig zijn er nog mooie verfraaiingen in Utrecht om de mood te verlichten en sluiten we af met een knaller van een Landmassa zomerhit. Na deze aflevering zal jouw Spotify afspeellijst nooit meer hetzelfde zijn.

Shownotes
Vrouwenparkeerplaatsen, Wikipedia
Ook starter kan straks in de Houthavens wonen, maar eerst bepaalt een algoritme wie je huisgenoot wordt, Het Parool
AD over City Canvas, muurschilderingen in Utrecht
Bernard Hulsman over het Jaarboek in NRC
Instagram-pagina Ministerie van VROM
Paul Sinha, Nieuwbouwwijk, Spotify

Aflevering 30 – Post65 special LIVE – DvdA Rotterdam

Tijdens de Dag van de Architectuur Rotterdam (2022) namen wij een live-uitzending met publiek op in het Weenahof (1981, Passchier en Van den Steen). In dit Post65-icoon, ooit het lelijkste gebouw van Rotterdam genoemd, is nu het kunstzinnige Hotel Not Hotel te vinden. De ideale locatie om over de omstreden Post65 architectuur te praten. Onder het genot van een hapje en een drankje bespreken we de uiteenlopende gebouwen uit de periode 1965-1990, zoals de Coolse Poort, de Blakeburg en natuurlijk het Weenahof zelf. Gebouwen waarover volop discussie is; zijn ze gewoonweg te lelijk om te behouden, of zijn het de monumenten van de toekomst?

Shownotes

https://omirotterdam.nl/
Verkenning Post 65, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Post ’65-erfgoed en waarderingsparticipatie, Erfgoedvereniging Heemschut
Handleiding waardering Almeers erfgoed. Nieuwe criteria voor de Post 65 periode, gemeente Almere.

Rotterdamse Post65 iconen:
The One Blaak, AIR Rotterdam
The One Blaak, Nieuws Top 010
Post 65 Rotterdam
Jan Hoogstad, Wikipedia
Boek Lelystad, Joris van Casteren
Verkenningen Post65, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Aflevering 29 – Over zweven is leven op de Floriade

Op 13 april opende koning Willem Alexander de Floriade van Almere. Sindsdien heeft heel journalistiek Nederland het evenement bezocht en veelal zeer kritische recensies geschreven. Maar wat is de Floriade voor een evenement, waarom wordt het door Almere georganiseerd, wat is het ontwerp en de context en waarom zou je als stad de organisatie van zo’n grootschalig evenement op je willen nemen? We duiken in de historie van de Floriade, de ambities van Almere en bezoeken natuurlijk ook de Floriade. Zijn de kritische recensies terecht? Een must listen aflevering waarin we de grootste landbouwtentoonstelling ter wereld weten te vergelijken met het Eurovisie Songfestival.

Shownotes

De Floriade heeft voorlopig het karakter van een overmaats volkstuinencomplex, NRC
Floriade naar Almere om duurzaam plan, NRC
De lange, hobbelige weg naar de Floriade Expo 2022, Omroep Flevoland
Floriade mag vergunningloos bouwen “in het belang van Almere”, Omroep Flevoland
Zes bouwwerken op Floriadeterrein vlak voor opening goedgekeurd, Omroep Flevoland
Stimuleringsfonds steekt 130.000 euro in onderzoeksproject Floriade 2022, Villamedia
Nieuwe tegenslag voor Floriade: aanbesteding deugt niet, Het Parool

Pagina 1 van 5

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén