Categorie: Afleveringen Pagina 1 van 3

Aflevering 17 – VAKANTIESPECIAL: over flamingo-wc’s, hobbitholen en de IJboulevard

Het is zomer! Dat de zon zich zo sporadisch laat zien mag de pret niet drukken. In deze aflevering blikken we vooruit, maar ook terug. Want hoe gaat het met de Apenrots, Feyenoord, de Olympische Spelen, de pakketkluis en wat is de tussenstand van het NK-tegelwippen? En hoe gaat wijlen Christo de Arc de Triomphe inpakken aankomende september? Met de rubrieken ik vraag dit voor een vriend en waar kijk ik eigenlijk naar zitten we weer bovenop de actualiteiten. Aflevering 17 zit bomvol nieuwtjes en updates. Ideaal om te luisteren tijdens je roadtrip of stadswandeling. Entertainment gegarandeerd aangezien we tijdens de opname het zomerreces inluidde met Aperol Spritz. Veel liefs en dank! Op naar seizoen 3 van Landmassa!
–> We zijn oktober 2021 weer terug met seizoen 3 in je favo podcastapp.

Nieuwtjes

Utrecht 10 minuten stad
De Domstad gaat op de schop. De gemeenteraad stemde in met het bouwen van niet één, maar vier nieuwe centra. Daarmee gaat het alternatieve plan voor de realisatie van het gigantisch aantal nieuwe woningen de ijskast in. Goed plan?
Bronnen: Architectenweb, Architectenweb, Trouw
Foto: Robin Ooode
(02:49 – ga direct naar het item)

Een tijdelijk stalen icoon
Goed nieuws! Het is voor de bewoners en bezoekers van De Wallen niet meer nodig om te lopen. De ontbrekende brug ter hoogte van de Stoofsteeg is tijdelijk vervangen door een wel heel bijzonder exemplaar. Koningin Máxima opende recent de nieuwe 3D geprinte roestvrijstalen oversteek.
Bronnen: RTL
Foto: Gemeente Amsterdam
(11:17 – ga direct naar het item)

China is aan zijn max
Het land wat maar al te graag hoge torens bouwt als stedelijke iconen, doet de hoogbouw de das om. Hoger bouwen dan 500 meter mag niet meer en lager enkel wanneer de plannen en bouw voldoen aan nieuwe regelgeving. Oh en lelijke architectuur mag ook niet meer.
Bronnen: Youtube, Trouw, Business AM
Foto: Aleksandr Buynitskiy
(18:39 – ga direct naar het item)

Frank Gehry: schittering of verblinding?
Deze vakantie bezoeken wij het nieuwste ontwerp van Frank Gehry in Arles. De signatuur van Gehry is goed zichtbaar in dit nieuwe LUMA Arles project. You love it or you hate it . Wat maakt dat wij dit nieuwste ontwerp van Gehry zo snel als mogelijk willen bewonderen?
Bronnen: Dezeen
Foto: via Dezeen
(26:06 – ga direct naar het item)

Waar kijk ik eigenlijk naar?

Terwijl wij in Amsterdam in de opnamestudio zaten, vond er in een ander deel van Nederland een ramp plaats. Rivieren traden buiten hun oevers en namen daarbij hele dorpen met zich mee. In 1993 en 1995 waren er ook zeer hoge waterstanden in de Nederlandse rivieren. Wat hebben ze sindsdien met de Waal in Nijmegen gedaan?
Bronnen: Werken aan programma’s, Rijkswaterstaat, Biesbosch Museumeiland
Foto: Richard Brunsveld
(33:40 – ga direct naar het item)

Ik vraag dit voor een vriend

Landmassa-luisteraars van het eerste uur Charlotte en Renee vragen zich af wat er aan de hand is bij het Centraal Station in Amsterdam. “Er staan al enkele weken tientallen prachtige betonnen sokkels in het water […] en het leek ons wat voor jullie om te achterhalen wat voor wilds de gemeente nu weer in petto heeft voor Amsterdam?!”.
Bronnen: Gemeente, Het Parool, video AT5 over de ijsinstallatie
Foto: Gemeente Amsterdam
(41:33 – ga direct naar het item)

Viva la vakantie

Het jaar is doormidden en de zomervakantie aangebroken. Voordat ook wij onze koffers pakken is het tijd om terug te blikken. Hoe gaat het met de Apenrots, het NK-tegelwippen, de Olympische Spelen, Feyenoord, de pakketkluis, de woningbouwcrisis en de Arc de Triomphe? We blikken terug op een aantal heerlijke Landmassa onderwerpen van de afgelopen twee seizoenen. Een rondje updates vol verrassing en soms verbazing. En waar gaan wij naartoe op vakantie?
We gaan er even tussenuit, maar we zijn in oktober weer terug voor seizoen 3! Tot dan!
Bronnen: Gemeente Amsterdam, Architectenweb, Architectenweb, Architectenweb, RTLNieuws, NK-Tegelwippen, Museumtijdschrift, Feyenoord City
Foto: via Dezeen
Column De Architect: Frank Gehry: schittering of verblinding?
(52:12 – ga direct naar het item)

Aflevering 16 – Over cityslogans, hijsloodsen en kantoortuinen

Het EK is achter de rug, maar in Feyenoord wordt nog gespeeld met het mes op tafel. Wat gaat er mis met de plannen rondom het nieuwe stadion? En wat is de nieuwe aanwinst voor de Rotterdamse skyline? Deze aflevering zijn we kritisch op én intrigued door de nieuwe toren De Zalmhaven. We verbazen ons er over hoe vaak gemeenten de plank mis slaan als het gaat om aanbestedingen én als het gaat om gemeenteslogans. Het nieuwe Serpentine paviljoen is prachtig, maar was de aanleiding voor de grootste duurzaamheidsdiscussie van het jaar. En is alles beter dan naar kantoor gaan, of zijn we het thuiskantoor al zat?

Nieuwtjes

Ruzie in de tent
Voetbal is emotie. De plannen voor het nieuwe Feyenoord stadion roepen enorm veel emoties op. Het loopt zelfs uit de hand nu blijkt dat de begroting over grote gaten beschikt en de voetbalambities wellicht te hoog liggen voor de club. Wethouders worden bedreigd, net als de geplande woningbouw.
Bronnen: OMA, Bedreigingen, voorstanders, tegenstanders in NRC.
Foto: OMA
(20:16 – ga direct naar het item)

Oeps, foutje!
Het gaat niet altijd goed bij gemeentelijke aanbestedingen wanneer het gaat over de gebouwde omgeving. Zo is er recent een zwembad opgeleverd met tegels die niet tegen chloorwater konden. Eén gemeente maakt het wel erg bont en zien honderden woningbezitters door een foute berekening hun WOZ waarde verdampen.
Bronnen: Architectuur.nl, At5, Het Parool, DenHaagFM, RtvDrenthe, NH Nieuws, AD
Foto: Marcel van der Burg / Cie.nl
(11:08 – ga direct naar het item)

Duurzame discussie
Het nieuwe Serpentine Pavilion is opgeleverd, prachtig en mega doordacht. Het ontwerp door Counterspace van Sumayya Vally is een pareltje, krijgt lovende recensies en beoogt duurzaam te zijn. Maar is dit wel het geval?
Bronnen: Interview, Dezeen discussie over duurzaamheid, recensie Guardian
Foto: The Serpentine Pavilion
(02:46 – ga direct naar het item)

Waar kijk ik naar?

Ariadne was afgelopen weekend precies na één jaar terug in de stad aan de Maas. Op exact dezelfde locatie leek het uitzicht in één jaar tijd veranderd. Wat blijkt: in Rotterdam verrijkt in hoog tempo het hoogste gebouw van Nederland. Het gebouw draagt de naam Zalmhaven (why?) en blijkt op een unieke methode gebouwd te worden. Wat is er aan de hand en wat vinden we van deze toevoeging aan de skyline?
Bronnen: De Zalmhaven, Wiki, BAM
Foto: Dam & partners architects
(29:00 – ga direct naar het item)

Ik vraag dit voor een vriend

Je bent geen echte gemeente als je geen gemeenteslogan hebt. De één is briljant, de ander één grote grap. Michelle heeft de honderden hilarische slogans weten te categoriseren en probeert antwoord te geven op de vraag van vriend van de show Roel: waarom hebben gemeenten een gemeenteslogan?
Bronnen:
AT5, Ter-neuzen, alle slogans!
Foto: de TER-neuzen, via pzc
(37:25 – ga direct naar het item)

Kantoren: een noodzakelijk kwaad?

Na een jaar thuiswerken kondigt de regering aan dat we weer naar kantoor mogen. Maar willen we dat wel? Ligt de toekomst van werken thuis, of op kantoor? Wat vaststaat: wonen en werken zullen nooit meer zo’n gescheiden wereld zijn als vóór 2020. Hoe werd er in het verleden thuis gewerkt en waarom kan de economie niet zonder kantoren? En hoe is de woningbouw onlosmakelijk verbonden met kantoren?
Bronnen: Forum
Foto: UNStudio
Column De Architect: Kantoren: een noodzakelijk kwaad?
(46:43 – ga direct naar het item)

Aflevering 15 – Over JLo als huisbaas, koninklijke partijtjes en de architecten van nu

Everybody loves the underdog! Toch? In Amersfoort zien ze de puppy even over het hoofd tijdens de plannen voor een nieuw stadhuis. In Londen valt daarentegen een grote kunstenaar van zijn troon. En wonen we in de toekomst allemaal in het Barcelona van 2021? Verder gluren we bij bekende buren, gaan we naar het verjaardagsfeestje van koningin Máxima en filosoferen we over de vakoverstijgende rol van architecten.

Nieuwtjes

London is calling
Ze willen hun geld terug. De nieuwe stadsmarketing zette hoog in, maar vielen daardoor van grootte hoogte. Wat waren hun plannen en wat heeft kunstenaar David Hockney daarmee te maken?
Bronnen: Het Parool
Foto: Time Out
(03:40 – ga direct naar het item)

Amersfoort kan niet kiezen
In 2017 besloot de gemeenteraad nog voor de renovatie van het huidige stadhuis van Amersfoort. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 verdwenen deze plannen, samen met het gebouw, in de prullenbak. Is dit een goed idee?
Bronnen: Architectenweb, BBN, AD, Amersfoort.nl
Foto: Bewoners033
(16:48 – ga direct naar het item)

Barcelona 2.0
Barcelona is Barcelona niet meer. De stad deed de auto in de ban en omarmde haar stedelijke grid. De groene hofjes van de jaren ’70 zijn het voorbeeld voor de stad van de 21e eeuw. Het blijkt een groot succes en de nu groener getransformeerde stad is het grote voorbeeld voor de wereld geworden.
Bronnen: Trouw, Bloomberg
Foto: Kaspars Upmanis
(08:22 – ga direct naar het item)

Ik vraag dit voor een vriend

Gluren bij de buren! En wat voor buren: celebs! In wat voor huis wonen de bekende Nederlanders en de grote Hollywoodsterren? Wie woont er in spectaculaire architectuur en wie verrast ons? En wist je dat Brad Pitt fan is van vriend van de show Rem Koolhaas?
Bronnen: Het huis van McDreamy, Vader Abraham, Ariana Grande, Jort Kelder, Huis Brandt Corstius, Norman Foster, JLo, Rupert Grint, Brad de superfan
(26:49 – ga direct naar het item)

Waar kijk ik naar?

Koningin Máxima mocht laatst 50 kaarsjes uitblazen en vierde haar verjaardagsfeestje in Carré. Waarom staat dit gigantische gebouw aan de Amstel en waarom ziet de gevel er zo druk uit? En wat heeft het Van Gogh Museum met het paardencircus te maken?
Bronnen: Monumentenregister, ParoolWiki, GGH Architecten
Foto: GGH Architecten
(41:16 – ga direct naar het item)

Zoveel meer dan architect

Architecten doen zoveel meer dan gebouwen ontwerpen. Ze gaan buiten hun tekenboekje en draaien hun hand niet meer om voor een rol als vastgoedontwikkelaar of marketeer. Maar waarom zouden architecten ook de rol van vastgoedontwikkelaar op zich willen nemen? En voelen architecten zich niet gebruikt als hun goede naam wordt gebruikt voor commerciële doeleinden? We babbelen over wat ons opvalt, voorbeelden en mogelijke oorzaken.
Bronnen: NRC interview Nanne de Ru
Foto: MT/Sprout
Column de Architect: De architect is/bedient een merk
(51:50 – ga direct naar het item)

Aflevering 14 – Over tegelwippen, pakketjes en het Songfestival

Het award season is gestart en ook in de architectuur- en erfgoedsector zijn Oscars, Baftas en Nobelprijzen uitgereikt. Wie zijn de winnaars en wat vinden we daarvan? We struikelden over de houten stokjes langs de Weesperzijde en zochten naar de gesamtkunstwerken anno 2021. En het is deze twee grote fans gelukt om een architectuuronderwerp te vinden binnen hun favoriete evenement: het Songfestival. Ten slotte babbelen we over de verdozing van de stad.
Bronnen: YouTube, NRC

Nieuwtjes

NK Tegelwippen
Het klinkt dubieus, maar dit NK heeft deze dirty naam wel nodig. Want hoe maak je verduurzaming sexy? Juist, met een wedstrijd en een originele naam. Doe je ook mee?
Bronnen: nk-tegelwippen.nl, De Architect, Parool
Foto: NK Tegelwippen
(09:16 – ga direct naar het item)

And the award goes to
De grote prijzen zijn weer uitgereikt. De Pritzker Prize (de Nobelprijs van de architectuur) en de Maaskantprijs zijn uitgedeeld én het Nieuwe Instituut heeft een nieuwe directeur! En is dit een aanwinst voor het Nieuwe Instituut?
Bronnen: Maaskantprijs, Pritzker Prize, Video project Lacaton & Vassal, Aric Chen bij Het Nieuwe Instituut
Foto: Laurian Ghinitoiu
(13:11 – ga direct naar het item)

Een zee aan stokjes
De oevers van de Amstel ter hoogte van de Weesperzijde staan vol met oranje houten stokken. Op grote dichtheid, zo ver het oog reikt. Waarom?
Bronnen: At5
Foto: Roel van der Burgt
(25:07 – ga direct naar het item)

Ik vraag dit voor een vriend

Deze aflevering geven we antwoord op de vraag van luisteraar Stef: worden er anno 2021 nog gesamtkunstwerken ontworpen en ook echt gebouwd?
Bronnen: Zaha Hadid Roca Gallery
Foto: Dezeen, Zaha Hadid Architects
(28:59 – ga direct naar het item)

Waar kijk ik naar?

We zitten weer bovenop de actualiteiten. Dit keer bespreken we dé plek waar het Songfestival dit jaar zal plaatsvinden: Ahoy. Waarom bestaan dit soort beurs- en evenementenlocaties? Wat hebben de Middeleeuwen ermee te maken? Hoe ontwerp je een gebouw als Ahoy en waar komt de naam Ahoy in vredesnaam vandaan?
Bronnen: Historiek.net, Historiek.net, De Architect
Foto: Fragment uit film Eurovision, Netflix
(36:58 – ga direct naar het item)

“Little boxes all the same”

Waar we laatst nog spraken over de verdozing van het landschap, richten we deze keer onze blik op de stad. Het zal elke stadbewoner wel opgevallen zijn dat er een wildgroei is aan logistieke aanbieders. De één brengt je pakketje naar de deur, de ander naar een pakketpunt of een pakketkluiswand. Hoe zijn we hier terecht gekomen? Waar ruim 2000 jaar geleden de Romeinen nog gebruik maakten van super snelle paarden en opperbeste wegen, zijn we via een Postwet en de architectuurstijl “Post Gotiek” aangekomen bij overvolle papierbakken en rennende pakketbezorgers. Kunnen we weer terug naar de hoogtijdagen waarin grote architecten postzegels, brievenbussen en soms zelf hele interieurs van postkantoren ontwierpen? Of zijn er ook nog andere oplossingen tegen de verdozing van de stad?
Bronnen: NRC, Postnl, Parool, FNOI, NieuwsbladTransport, Geschiedenis van de post, artikel over postkantoren
Foto: Mini Mad Things
(46:47 – ga direct naar het item)

Aflevering 13 – Over suppende honden en de apenrots

Hela hola kindercola! Deze bruisende aflevering staat een Apenrots, slecht onderhoud en bouwen met hout centraal. Is dit (nieuwe) bouwmateriaal uit het juiste hout gesneden? Is het echt zo duurzaam? En waarom is er een fittie met de betonsector? Architectenbureau Urhahn lanceerde veelbelovende woningbouwplannen voor Almere en de gemeente Amsterdam werd zelf pandjesbaas. De Villatax staat ter discussie en voor het uitvoeren van een bouwkundige keuring blijk je geen diploma nodig te hebben?

Nieuwtjes

Nieuwe eigenaar
Je kan het treffen met je huurbaas of niet. Ergens in Amsterdam heeft een particuliere verhuurder het zo bont gemaakt dat de gemeente de woning in beheer heeft genomen. Een unicum.
Bronnen: AT5
Foto: Gabor Monori
(02:46 – ga direct naar het item)

Villatax problematiek
Ooit een parel van een huis op de kop getikt voor een klein prijsje? En heb je nu een WOZ waarde die flink over de kop gaat? Dat wordt betalen! De Villatax is op zoek naar een nieuwe naam want met deze deze onmogelijke woningmarkt is de tax niet meer uitsluitend voor villa’s.
Bronnen: IEX, Hypotheker
Foto: Nick Romanov
(08:21 – ga direct naar het item)

Amsterdam Bay Area 
In Almere wordt – als het aan architectenbureau Urhahn ligt – een nieuw stukje Amsterdam gebouwd. Is Almere een stad met een eigen identiteit of is het als onderdeel van de Metropool Regio Amsterdam de aangewezen plek om in hoge dichtheid woningen voor de hoofdstad te bouwen?
Bronnen: Urhahn
Foto: Urhahn
(13:17 – ga direct naar het item)

Sharing is caring
Michelle deelt haar tips voor online architectuur entertainment! Met onderstaande links zal je het fenomeen Netflix snel vergeten.
Bronnen: Amsterdamsloopt, Topotijdreis, de beeldbank van je eigen stad (Stadsarchief)
Foto: Markus Winkler
(34:49 – ga direct naar het item)

Waar kijk ik naar? Een Apenrots in Den Haag

We kijken er al meer dan een jaar naar op dinsdagavond: de skyline van Den Haag. Als je bij de eerstvolgende persconferentie ook weer iets te vroeg inschakelt kan je na het luisteren van deze aflevering je huisgenoten verrijken met feitjes over het uitzicht. En wat doet die Apenrots daar?
Bronnen: Trouw, NRC, Het Parool, Rijksvastgoedbedrijf
Foto: Kian Lem
(21:21 – ga direct naar het item)

Ik vraag dit voor een vriend

Laat je niet verassen door zwammen of ontbrekende stopcontacten. Bij welk gebouw verbaas jij je over de slechte bouwkundige staat? De bouwwoede zorgt er voor dat huizen onaf worden opgeleverd en bouwkundige keurders laten wel eens wat steken vallen in de al bestaande woningvoorraad.
Bronnen: De Architect, NOS, Het Parool, De Volkskrant , Business Insider, NPO Radio 1
Foto: Brian Wangenheim
(42:05 – ga direct naar het item)

Hout is hot hot hot

Afgelopen 17 maart was het mogelijk: stemmen in een hotel van hout. Waar komt de hype van bouwen met hout vandaan? En is bouwen met hout nieuw? Begrippen als modulair en prefab worden vaak gebruikt als het gaat over houtbouw. Is dit vernieuwend? Is hout als grondstof echt duurzaam of is er sprake van greenwashing? En wat voor lobby voert de betonsector? Wat snappen er geen hout van.
Lees onze column over hout in De Architect.
Bronnen: TED, de Correspondent, Wikkelhouse, Cobouw, Houtwereld, Jan Willem van de Groep
Foto: Ariadne Onclin
(49:52 – ga direct naar het item)

VERKIEZINGSSPECIAL | In geouwehoer kun je niet wonen. Of wel? Politiek over woningbouw

I.s.m. Bouw Woon Leef van AT5

Je hebt stemwijzers, kieskompassen en debatten. Maar je hebt ook partijprogramma’s! Samen met Susanne Heering van o.a. Bouw Woon Leef van At5 zetten we onze Amsterdamse bril op en bladeren we de partijprogramma’s door. Wat zijn de plannen van de politiek om de woningbouwcrisis op te lossen? Omdat we onmogelijk alle partijprogramma’s in één “special” kunnen bespreken trekken we het Rad van Fortuin uit de kast. Alle partijprogramma’s krijgen een plekje in het Rad en draaien maar. Omstebeurt draaien we elk twee keer en bespreken dus totaal willekeurig in totaal 6 partijprogramma’s. Een toegankelijk gesprek voor in je oor tijdens een dagelijkse wandeling of voor over de boxen tijdens het koken. Geen garantie dat je na het luisteren van deze podcast niet meer een zwevende kiezer bent. Wel inspireren we je om ook zelf de partijprogramma’s open te slaan en een blik te werpen op het woningbouwvraagstuk.

Stem 15, 16, 17 maart op jouw favoriete politieke partij!

Foto: Zach Rowlandson
Bronnen: CDA, VVD, NRC, NRC, Trouw, NRC, Volkskrant, Het Parool, SP eenvoudige woorden, SP partijprogramma, ChristenUnie, Wijsneuzen, NOS Radio 1 Lijsttrekkersdebat, NRC Vandaag, NRC VandaagSGP Partijprogramma, PVV Partijprogramma

Aflevering 12 – Over de spriet en de familie Hadid

Landmassa de podcast is jarig! Onze eerste verjaardag vieren we met een bomvolle aflevering. We bespreken hoe het mogelijk is om als pandjesbaas in een sociale huurwoning te (blijven) wonen, de bruggen op de eurobiljetten en de kunst van de huisnaamgeving. En waarom vinden we Japans design zo mooi? Wil je wonen in het hoogste woongebouw van New York? Het kost je miljarden, maar dan woon je wel boven de wolken. Beetje jammer dat de lift het zo vaak niet doet. En we geven antwoord op de vraag die ons allen al tijden bezig houdt: was Zaha Hadid familie van Bella en Gigi Hadid?

Nieuwtjes

Geef je huis een naam
Fotograaf des Vaderlands Jan Dirk van der Burg wil graag dat we onze huizen weer een naam geven. Het is sinds 1796 maar bergafwaarts gegaan met de traditie van de huisnaamgeving. Hij geeft ons tools mee voor het geval dat onze creativiteit stokt.
Bronnen: NRC
Foto: Alexandre Brondino
(05:47 – ga direct naar het item)

Niet heel sociaal
Het gaat in Amsterdam helemaal mis met de sociale woningbouw. Er is een tekort aan woningen en de regelgeving laat te wensen over. Wat gaat er allemaal mis? Na één korte brainstormsessie hebben wij de oplossing al gevonden.
Bronnen: NRC, Het Parool
Foto: Cindy Tang
(09:42 – ga direct naar het item)

Tikkie! Van ons!
De bruggen op de eurobiljetten zijn ontworpen door Robert Kalina. De hele architectuurgeschiedenis is er op terug te zien. Toch zijn de bruggen fictief en dus nergens terug te vinden in Europa. Of toch wel? In nieuwbouwwijk Het Land in Spijkenisse staan wel heel bijzondere en herkenbare bruggen.
Bronnen: YouTube, Architectenweb, RobinStam.nl
Foto: Roel van Deursen
(17:26 – ga direct naar het item)

Waar kijk ik naar? 432 Park Avenue

Het hoogste woongebouw in New York heet 432 Park Avenue. Een saaie naam! Wonen in de toren is nooit saai. Zo piept en kraakt het torenhoge gebouw bij elke windvlaag, is de lift bijna altijd kapot en is de waterdruk niet aanwezig. Best wel balen als je net een paar miljard dollar hebt neergelegd voor een appartement boven de wolken.
Bronnen: Huistour YouTube, New York Times, BBC
Foto: Dimitry Anikin
(26:05 – ga direct naar het item)

Ik vraag dit voor een vriend

Eindelijk. We geven antwoord op de vraag die ons allen al maanden, misschien wel jaren, bezig houdt: was Zaha Hadid familie van Bella en Gigi Hadid?
Bronnen: BrightSide
Foto: Denys Nevozhai
(38:37 – ga direct naar het item)

We love Japan(di)

Waarom reist elke architect de afgelopen 150 jaar naar Japan voor inspiratie? Vroeger liep de de Grand Tour nog langs de Europese klassiekers. Het minimalisme van het land van de rijzende zon heeft zelfs het Zweedse design van de design-troon gestoten. Kunnen we ook nog wat van Japan leren als we kijken naar de Nederlandse erfgoedsector?
Lees onze column over Japan in De Architect.
Bronnen: YouTube, Nikkei, HighSnobiety, VTWonen
Foto: Makoto Yoshida, Tekuto
(43:04 – ga direct naar het item)

Aflevering 11 – Over het Capitool, dozen en fastfood vastgoed

Landmassa begint 2021 met vriend van de show Rem Koolhaas, de lichtstad Eindhoven en de bloedstollend spannende finale van de Amsterdamse Architectuurquiz 2020. De prijs die we hebben gewonnen! Deze winnaars introduceren vervolgens het nieuwe item Waar kijk ik naar? waarin we de architectuur van het Capitool, het gebouw wat de afgelopen weken alleen maar in het nieuws was, bekijken en verklaren. In Ik vraag dit voor een vriend buigen we ons over de verdozing van het landschap. Fastfood architectuur, drive thru’s en frietkots maken er een HAPPY MEAL aflevering van.

Nieuwtjes

Amsterdamse Architectuurquiz
Afgelopen donderdag (14 januari 2021) wonnen we de Amsterdamse Architectuurquiz 2020! De competitie was moordend en de vragen waren complex. We zijn trots en euforisch dat we de titel van winnaars een heel jaar mogen dragen!
Organisatie: Architectuurcentrum Amsterdam
Foto: Roel van der Burgt
(00:00 – ga direct naar het item)

De lichtstad gaat verdichten
De binnenstad van Eindhoven gaat op de schop. Er komt meer groen en er komen 10.000 woningen bij. Winy Maas en zijn architectenbureau MVRDV maakten een plan van aanpak.
Bronnen: De Architect
Foto: MVRDV
(04:26 – ga direct naar het item)

IJplein beschermd stadsgezicht
Het IJplein in Amsterdam Noord heeft de status van beschermd stadsgezicht toegewezen gekregen. Waarom is dit plan van Rem Koolhaas en zijn architectenbureau OMA zo bijzonder? En wat is een beschermd stadsgezicht?
Bronnen: OMA, De Witte Raaf, Het Parool
Foto: OMA
(o8:26 – ga direct naar het item)

Waar kijk ik naar?

2021, tijd voor een nieuw item. In het terugkerende item Waar kijk ik naar? bespreken we architectonische ontwerpen. Dit kan een gebouw zijn dat vol in het nieuws is, een internationaal pareltje zijn of gewoon de buurtsuper om de hoek met een opmerkelijke gevel. Heb je ideeën – stuur ze in via landmassapodcast@gmail.com

Het Capitool
Het Capitool was de afgelopen weken volop in het nieuws. We zetten onze architectuurbril op en bespreken de vormgeving van de gevel, de Amerikaanse architectuurstijl en delen een funfact over de koepel.
Bronnen: Architect of the Capitol, Qaz Wiki Architectuur Amerika, Qaz Wiki koepel
Foto:  Arun Kumar 
(17:58 – ga direct naar het item)

Ik vraag dit voor een vriend

Stuur jouw vraag in via landmassapodcast@gmail.com

We bestellen tegenwoordig van alles online. De kans is groot dat je online aankoop uit een gigantisch distributiecentrum komt. Deze distributiecentra poppen als paddenstoelen uit de grond. Vierkante, hoekige paddenstoelen. Vriend van de show Joanna vraagt zich af hoe het kan dat het landschap zo identiek aan het verdozen is?
Bronnen: College van Rijksadviseurs, Nieuwsuur, Pointer
Foto: Marcin Jozwiak
(28:36 – ga direct naar het item)

Fastfood vastgoed

Even door de drive thru van de Maccie. Maar bij even snel een burgertje of wat nuggets scoren zetten de fastfood ketens vol in op de customer journey. Zonder dat je het misschien in de gaten hebt gebruiken fastfood ketens hun architectonische vormgeving om je te stimuleren en misschien zelfs wel te tricken. We bespreken het hoe en de historische transformatie van de zo herekenbare fastfood architectuur. De frietkots van onze Zuiderburen passerende revue en de invloed van Deliveroo, Uber Eats en andere third party delivery services op de ketens vol friet, kippen en whoppers.
Bronnen: ArchDaily, Cheddar, CNBC, Misset Horeca, The Guardian, Immaterieel Erfgoed
Foto: Jonathan Leppan
(39:31 – ga direct naar het item)

Aflevering 10 – Over confetti, Drentse keien en Brabantse bunkers

Onze eerste aflevering in de double digits is een feestaflevering! Naast nieuwtjes over Rijksbouwmeesters, Drentse keien en Brabantse bunkers passeren ook stadsparken de revue. In plaats van één hoofdonderwerp bespreken we een confetti-regen aan updates van een aantal top onderwerpen die we in 2020 behandelden. Want hoe gaat het met de Notre Dame? Komt er echt een prostitutiehotel in Amsterdam en waarom is de aanstelling van de nieuwe burgemeester van Utrecht een groot verlies voor de instortende kades en bruggen van Amsterdam? En zijn de bubbels al uit de Prosecco ontsnapt bij de Proseccotuinders? Een gezellige oudejaarsspecial met snacks en de verwachtingen voor 2021.

Nieuwtjes

Nieuwe Rijksbouwmeester
Francesco Veenstra neemt vanaf 1 september 2021 het stokje over van Floris Alkemade. Wie is deze Francesco en wat doet een Rijksbouwmeester?
Bronnen: Rijksoverheid
Foto: ORGA Architect
(02:20 – ga direct naar het item)

Doei steen
200.000 jaar geleden brak een gletsjer een steen af in Åland en duwde die naar een plek waar nu Borger (Drenthe) ligt. Kunstenaar Bart Eysink Smeets besluit om de steen terug naar huis te brengen. Maar zijn de inwoners van Borger bereid om de steen te laten gaan?
Bronnen: 2Doc
Foto: Volkskrant
(08:38 – ga direct naar het item)

Kedeng Kedeng
Guus Meeuwis heeft zijn riante landhuis aan de Bredaseweg in Tilburg vervangen met een nieuw exemplaar. De Tilburgs zijn niet content met de nieuwe aanwinst en ook de Erfgoedprofessionals staan met hun mond vol tanden.
Bronnen: Brabants Dagblad, Algemeen Dagblad, video van het oude huis en foto’s, website van Bedaux de Brouwer
Foto: Algemeen Dagblad
(14:03 – ga direct naar het item)

Ik vraag dit voor een vriend

Het lijkt wel alsof we er sinds de coronacrisis nog nooit zo vaak zijn geweest in één jaar: stadsparken. Het groen binnen de stadsgrenzen waar het fijn vertoeven is en waar lekker gestruind kan worden. Maar waar komen die stadsparken eigenlijk vandaan? Wie neemt het initiatief om zo’n kostbaar stukje grond midden in de stad onbebouwd te laten?
Bronnen: historie Central Park, historie Zocherpark Utrecht, historie Vondelpark, Spoorpark Tilburg
Foto: Roel van der Burgt
(20:22 – ga direct naar het item)

Confetti

Het is december, de goedheiligman is net het land uit en de kerstversiering wordt massaal van zolder getrokken. Tijd voor een oudejaarsspecial! We sluiten 2020 feestelijk af met updates over een paar van onze top onderwerpen. Hoe gaat het met de restauratie van de Notre Dame? En waarom laat wethouder Sharon Dijksma Amsterdam achter zich? Amsterdam staat hierbij grienend langs de zijlijn terwijl een andere stad, Utrecht, in haar handen klapt. Ook de plannen voor een Prostitutiehotel zijn verder gevorderd met als doel de Amsterdamse Wallen te ontlasten. De volkstuinen krijgen op hun beurt te maken met een historische correctie*.
Bronnen: NOS, NOS, Het Parool, Het Parool, Het Parool, YouTube, Gemeente Utrecht, Gemeente Amsterdam, Het Parool, Volkskrant, Duic
Foto: Ariadne Onclin
(31:28 – ga direct naar het item)

*Na de opname van deze aflevering is bekend gemaakt dat de huurverhoging is uitgesteld – Het Parool.

Aflevering 9 – Over glazen wc’s, de hotelstop mirage en Airbnb

Deze aflevering buigen we ons over de hotelstop mirage en onze borderline relatie met Airbnb. Heeft Airbnb invloed op de prijs van een hotelkamer? En hoe kan het toch dat de ambities van de toerismesector zijn ingehaald door de realiteit? En is dit nog terug te draaien? We bekijken de vervuiling van het landschap – reclameborden – en naar het gelaagde erfgoed van het Waterlooplein. Doorzichtige wc’s staan centraal in het item ik vraag dit voor een vriend om af te sluiten met de geplande vijf jaar aan feesten voor de stad Amsterdam die laatst 745 kaarsjes mocht uitblazen.

Nieuwtjes

Amsterdam 750 jaar
Op 27 oktober jl. mocht de stad Amsterdam 745 kaarsjes uitblazen. Burgemeester Femke Halsema gaf de stad vijf jaar aan feesten cadeau. De geplande evenementen en activiteiten moeten wat worden aangepast omdat onze grote vriend Covid-19 ook heeft geRSVPt, maar de stad en haar inwoners zullen in het zonnetje worden gezet.
Bronnen: Het Parool, Amsterdam 750, Gemeente Amsterdam
Foto: Amsterdam.nl
(01:17 – ga direct naar het item)

Oh, Waterlooplein
Het Joods Cultureel Kwartier presenteert de expositie Waterlooplein. De buurt binnenstebuiten. Michelle bracht een bezoekje aan de tentoonstelling en licht een tipje van de sluier op over de cultuurhistorische gelaagdheid van het marktplein.
Bronnen: Documentaire ‘Vlooienburg, de geschiedenis van een Joodse wijk’
Tentoonstelling Waterlooplein in het JHM
Foto: Oneindig Noord Holland
(12:43 – ga direct naar het item)

Nee! Wij willen geen landschapsvervuiling
Het College van Rijksadviseurs adviseerde recent ongevraagd het kabinet om landschapsvervuiling aan banden te leggen. Reclameborden in het landschap zijn een doorn in het oog waarbij de commercie het wint van de ruimtelijke kwaliteit. Dat kan anders!
Download hier de campagneposter
Bronnen: Advies Rijksadviseurs
Foto: College van Rijksadviseurs
(04:54 – ga direct naar het item)

Ik vraag dit voor een vriend

Je kent ze wel. Die wc hokjes die lijken te bestaan uit transparant glas. Tot je het slot omdraait en je weer rustig kan ademhalen en met gerust hart je kan terugtrekken in een omgeving van matglas. Hoe kan dat? Hoe werkt dit glas? En waarom zou je kiezen voor transparante wc hokjes?
Bronnen: The Tokyo Toilet Project, Wikipedia Smart glass
Foto: CNN Travel
(21:48 – ga direct naar het item)

De hotelstop mirage en Airbnb

Amsterdam 2019: de Nutella- en kaaswinkels poppen als paddenstoelen uit de grond, hotels worden in rap tempo de grond uit gestampt voor de toerist en aan de andere kant geprobeerd werd zoveel mogelijk woningen bij te bouwen voor haar inwoners, hield Airbnb de stad in haar greep. Nog geen twaalf jaar geleden was dit nog heel anders. Amsterdam stond toen nog te springen om meer toeristen en maakten plannen om plek 5 op de lijst van beste vestigingslocaties in Europa van Barcelona terug te veroveren. Wat is er de afgelopen 12 jaar gebeurd?
Bronnen: Het hotelbeleid van Amsterdam, artikel in de Volkskrant en artikel in Trouw over de hotels die er toch komen, Effect of Airbnb on hotel industry in Amsterdam, NOS, Kerncijfers Amsterdam 2019, Het Parool
Foto: Diri (Unsplash)
(28:57 – ga direct naar het item)

Pagina 1 van 3

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén