Terwijl de wereld in de fik staat buigen wij ons deze special over politiek op microschaak: de gemeenteraadsverkiezingen. We trekken het Rad van Fortuin uit de kast en vliegen door de Amsterdamse partijprogramma’s van Volt, GroenLinks, VVD, PvdA, Pvdd, D66, JA21 en SP. En omdat we deze special opnemen in collab met de godmother van het AT5 programma Bouw Woon Leef – Susanne Heering – leggen we de focus op de onderwerpen bouwen, wonen en leven. Zeker ook interessant voor de luisteraars van buiten de Randstad. Stem 16 maart!
Shownotes: zie voor de partijprogramma’s van bovenstaande politieke partijen de website van elke partij.
Detour editie | Deze aflevering schijnen we ons licht op de nieuwste trend in stedelijke ontwikkeling. Het zijn stadsuitbreidingen die ten koste gaan van de industrie de een stad veelal hebben gemaakt tot wat het nu is: havens. Waarom worden havens opgeofferd? Een bijzonder gegeven bij deze haventransformaties is dat de identiteit van de voormalige functie behouden moet blijven in het nieuwe stukje stad. Maar wat is deze identiteit dan? En hoe vertaal je dat in stedenbouw? En met welke bril zou je de toekomst moeten plannen en inrichten? Een aflevering vol vragen én wijze lessen.
Hugh Grant, de man die de VHS banden van de romantische komedies van de jaren ’90 tot diep in de 00’s (wellicht wel tot nu?) als warme broodjes over de toonbank van de videotheek liet vliegen. Als hij eens geweten had, toen in 1999, wat zijn gefilmde wandeling over de Portobello Market in Notting Hill voor de gelijknamige film voor gevolgen zou hebben. Is hij het gezicht en dus ook de oorzaak voor de gentrificatie van Ladbroke Grove en Portobello? Tijdens deze detour gebruiken we film om te illustreren wat een veelkoppig monster het fenomeen gentrificatie is. Want wat is gentrificatie en waar komt het vandaan? Welke films waren een aanleiding voor gentrificatie? En waarom graven de nieuwe West Side Story en In the Heights het gentrificatie gat alleen maar dieper terwijl ze het onderwerp kritisch proberen te agenderen? Een aflevering vol onbedoeld gezang, vele film quotes en toch ook wel echt veel architectonische snijvlakken. Aan het einde bieden we zelfs de oplossing oplossing tegen gentrificatie als gevolg van film! Een must luister dus!
Al sippend aan een Negroni bespreken we deze aflevering de architectuurkritiek van Prins Charles, de museummachine Centre Pompidou en de complexe liefdesrelaties van bijbehorend architect. Een aantal ambities uit het coalitieakkoord, websites van architecten en het depot van Boijmans van Beuningen worden gefileerd. Ook de eurobiljetten gaan terug naar de tekentafel. Het goede nieuws is dat we ons met het ontwerp mogen bemoeien. Het slechte nieuws is voor Spijkenisse. Verder ontkomt Parijs niet aan een annexatie in de vorm van een blokje Toblerone chocolade en staat de halve Amsterdamse binnenstad leeg omdat winkeliers niet meer boven hun zaak wonen. Gelukkig zijn de snacks van de Febo voortaan jouw wandel-doel zijn en koop je na het luisteren van deze aflevering alleen nog maar citroenen in plaats van limoenen. En neem jij de (niet bestaande) wisseltrofee van ons over als winnaars van de Amsterdamse Architectuur Quiz? Dit jaar verdedigen we niet onze titel, maar hebben we als onderdeel van de redactie de quiz van inhoud voorzien. Doe mee t/m 7 januari via www.arcam.nl
Onder het genot van heel veel chocolade Kedeng-kedeng-en we deze detour het onderwerp stations in. Spoorbeeld is het grote voorbeeld en Sissy Boy duidelijk onze go-to-winkel wanneer je langer dan gepland op het station moet vertoeven. Of transformeren stations naar de winkelcentra van nu? Station Breda moet het al een tijdje zonder frituur doen, Lelystad is een illusie armer met een heus abandoned station in haar repertoire en Manhattan is duidelijk de inspiratiebron voor elke stationsomgeving. Trendspotting in treinspotting.
December: is het the most wonderful time of the year of de meest stressvolle? Wij hebben de leukste architectuur gerelateerde cadeaus voor je onder elkaar gezet. Ideaal voor Sinterklaas, kerst, het nieuwe jaar, een verjaardag of alvast voor Valentijn. Naast deze heerlijke opsomming aan accessoires, boeken en ander moois geven we onze ongezouten mening over de IKEA serveerschaal look like; het nieuwe Boijmans Depot naar ontwerp van architectenbureau MVRDV. De knipperlicht relatie tussen de gemeente Rotterdam en Feyenoord bereikt een nieuw hoogtepunt en de gemeente Amsterdam doet aan burgerberaad. Of is het gewoon een fancy woord voor participatie? En wat voor gigantische ervaring lopen we voortaan mis op de A2?
We verliezen ons in het deelvervoer. De keuze is reuze! Scooters, (bak)fietsen, auto’s en stepjes. Wat treffen we aan in ons eigen straatbeeld en wat is de visie en ambitie achter deze elektrische trend? De step is de nieuwste aanwinst en vind je op elke straathoek terug in elke Europese stad. Zij het als een berg plastic waar het spel mikado jaloers op zou zijn. Hoe rijden die rakkers? En waarom zien we ze niet in Nederland? En hoe is het mogelijk dat data wordt gebruikt als smeergeld om wet- en regelgeving te passeren? We sjezen langs de hoogte- en dieptepunten van micromobiliteit en nemen nog een extra detour naar de fietsen van Swap en Van Moof.
Nieuw seizoen, nieuw format! Vanaf heden zijn we niet meer maandelijks, maar elke twee weken te vinden in je favo podcastapp. Feest!
Talk of the town editie
We zijn vers terug uit Arles, of toch niet? Terwijl we om-en-om Europa door tourde zat de architectuurwereld niet stil. Kelders bleven lekken, influencers bleven influencen en nieuwe musea werden aangekondigd. Zo krijgt de Amsterdamse Zuidas een nieuw museum in het oude rechtbankgebouw. Terwijl filmtheater Rialto zich ook richting deze nieuwe “culturele hotspot” verplaatst trekken de banken en advocatenkantoren zich terug. Wat is er aan de hand? Verder ligt architect Wim Quist dwars, is Frank Gehry onbereikbaar en is houtbouw nu ook op papier the way to go. Calatrava en Hadid passeren de revu en we blijven hangen bij Timothée Chalamet. Luister aflevering 18 in je favoriete podcastapp en hoor hoe wij ’s werelds meest populaire idool aan de gebouwde omgeving hebben weten te koppelen.
Het is zomer! Dat de zon zich zo sporadisch laat zien mag de pret niet drukken. In deze aflevering blikken we vooruit, maar ook terug. Want hoe gaat het met de Apenrots, Feyenoord, de Olympische Spelen, de pakketkluis en wat is de tussenstand van het NK-tegelwippen? En hoe gaat wijlen Christo de Arc de Triomphe inpakken aankomende september? Met de rubrieken ik vraag dit voor een vriend en waar kijk ik eigenlijk naar zitten we weer bovenop de actualiteiten. Aflevering 17 zit bomvol nieuwtjes en updates. Ideaal om te luisteren tijdens je roadtrip of stadswandeling. Entertainment gegarandeerd aangezien we tijdens de opname het zomerreces inluidde met Aperol Spritz. Veel liefs en dank! Op naar seizoen 3 van Landmassa! –> We zijn oktober 2021 weer terug met seizoen 3 in je favo podcastapp.
Nieuwtjes
Utrecht 10 minuten stad De Domstad gaat op de schop. De gemeenteraad stemde in met het bouwen van niet één, maar vier nieuwe centra. Daarmee gaat het alternatieve plan voor de realisatie van het gigantisch aantal nieuwe woningen de ijskast in. Goed plan? Bronnen: Architectenweb, Architectenweb, Trouw (02:49 – ga direct naar het item)
Een tijdelijk stalen icoon Goed nieuws! Het is voor de bewoners en bezoekers van De Wallen niet meer nodig om te lopen. De ontbrekende brug ter hoogte van de Stoofsteeg is tijdelijk vervangen door een wel heel bijzonder exemplaar. Koningin Máxima opende recent de nieuwe 3D geprinte roestvrijstalen oversteek. Bronnen: RTL (11:17 – ga direct naar het item)
China is aan zijn max Het land wat maar al te graag hoge torens bouwt als stedelijke iconen, doet de hoogbouw de das om. Hoger bouwen dan 500 meter mag niet meer en lager enkel wanneer de plannen en bouw voldoen aan nieuwe regelgeving. Oh en lelijke architectuur mag ook niet meer. Bronnen: Youtube, Trouw, Business AM (18:39 – ga direct naar het item)
China is aan zijn max Het land wat maar al te graag hoge torens bouwt als stedelijke iconen, doet de hoogbouw de das om. Hoger bouwen dan 500 meter mag niet meer en lager enkel wanneer de plannen en bouw voldoen aan nieuwe regelgeving. Oh en lelijke architectuur mag ook niet meer. Bronnen: Youtube, Trouw, Business AM (18:39 – ga direct naar het item)
Frank Gehry: schittering of verblinding? Deze vakantie bezoeken wij het nieuwste ontwerp van Frank Gehry in Arles. De signatuur van Gehry is goed zichtbaar in dit nieuwe LUMA Arles project. You love it or you hate it . Wat maakt dat wij dit nieuwste ontwerp van Gehry zo snel als mogelijk willen bewonderen? Bronnen: Dezeen (26:06 – ga direct naar het item)
Waar kijk ik eigenlijk naar?
Terwijl wij in Amsterdam in de opnamestudio zaten, vond er in een ander deel van Nederland een ramp plaats. Rivieren traden buiten hun oevers en namen daarbij hele dorpen met zich mee. In 1993 en 1995 waren er ook zeer hoge waterstanden in de Nederlandse rivieren. Wat hebben ze sindsdien met de Waal in Nijmegen gedaan? Bronnen: Werken aan programma’s, Rijkswaterstaat, Biesbosch Museumeiland (33:40 – ga direct naar het item)
Ik vraag dit voor een vriend
Landmassa-luisteraars van het eerste uur Charlotte en Renee vragen zich af wat er aan de hand is bij het Centraal Station in Amsterdam. “Er staan al enkele weken tientallen prachtige betonnen sokkels in het water […] en het leek ons wat voor jullie om te achterhalen wat voor wilds de gemeente nu weer in petto heeft voor Amsterdam?!”. Bronnen: Gemeente, Het Parool, video AT5 over de ijsinstallatie (41:33 – ga direct naar het item)
Het EK is achter de rug, maar in Feyenoord wordt nog gespeeld met het mes op tafel. Wat gaat er mis met de plannen rondom het nieuwe stadion? En wat is de nieuwe aanwinst voor de Rotterdamse skyline? Deze aflevering zijn we kritisch op én intrigued door de nieuwe toren De Zalmhaven. We verbazen ons er over hoe vaak gemeenten de plank mis slaan als het gaat om aanbestedingen én als het gaat om gemeenteslogans. Het nieuwe Serpentinepaviljoen is prachtig, maar was de aanleiding voor de grootste duurzaamheidsdiscussie van het jaar. En is alles beter dan naar kantoor gaan, of zijn we het thuiskantoor al zat?
Nieuwtjes
Ruzie in de tent Voetbal is emotie. De plannen voor het nieuwe Feyenoord stadion roepen enorm veel emoties op. Het loopt zelfs uit de hand nu blijkt dat de begroting over grote gaten beschikt en de voetbalambities wellicht te hoog liggen voor de club. Wethouders worden bedreigd, net als de geplande woningbouw. Bronnen: OMA, Bedreigingen, voorstanders, tegenstanders in NRC. (20:16 – ga direct naar het item)
Oeps, foutje! Het gaat niet altijd goed bij gemeentelijke aanbestedingen wanneer het gaat over de gebouwde omgeving. Zo is er recent een zwembad opgeleverd met tegels die niet tegen chloorwater konden. Eén gemeente maakt het wel erg bont en zien honderden woningbezitters door een foute berekening hun WOZ waarde verdampen. Bronnen: Architectuur.nl, At5, Het Parool, DenHaagFM, RtvDrenthe, NH Nieuws, AD (11:08 – ga direct naar het item)
Ariadne was afgelopen weekend precies na één jaar terug in de stad aan de Maas. Op exact dezelfde locatie leek het uitzicht in één jaar tijd veranderd. Wat blijkt: in Rotterdam verrijkt in hoog tempo het hoogste gebouw van Nederland. Het gebouw draagt de naam Zalmhaven (why?) en blijkt op een unieke methode gebouwd te worden. Wat is er aan de hand en wat vinden we van deze toevoeging aan de skyline? Bronnen: De Zalmhaven, Wiki, BAM (29:00 – ga direct naar het item)
Ik vraag dit voor een vriend
Je bent geen echte gemeente als je geen gemeenteslogan hebt. De één is briljant, de ander één grote grap. Michelle heeft de honderden hilarische slogans weten te categoriseren en probeert antwoord te geven op de vraag van vriend van de show Roel: waarom hebben gemeenten een gemeenteslogan? Bronnen: AT5, Ter-neuzen, alle slogans! (37:25 – ga direct naar het item)
Kantoren: een noodzakelijk kwaad?
Na een jaar thuiswerken kondigt de regering aan dat we weer naar kantoor mogen. Maar willen we dat wel? Ligt de toekomst van werken thuis, of op kantoor? Wat vaststaat: wonen en werken zullen nooit meer zo’n gescheiden wereld zijn als vóór 2020. Hoe werd er in het verleden thuis gewerkt en waarom kan de economie niet zonder kantoren? En hoe is de woningbouw onlosmakelijk verbonden met kantoren? Bronnen: Forum Column De Architect: Kantoren: een noodzakelijk kwaad? (46:43 – ga direct naar het item)