Auteur: landmassa Pagina 1 van 4

Aflevering 38 – Over RAAC beton en de val van het Structuralisme

In deze nieuwste aflevering van Landmassa buigt Michelle zich over haar favoriete weekend activiteit: een bezoekje brengen aan de bruine kroeg. Verder zijn we positief verrast over de nominatie van de Architect van het jaar en wat verdrietig over het lege gesprek over de toekomst van het architectuurdebat. Verder nuanceert Ariadne de nieuwsberichten over het sluiten van de scholen in Engeland en leren we wat RAAC beton nou zou kwetsbaar maakt. En zou eerlijke verhuur echt bestaan? Ten slotte bespreken we de val van het Structuralisme, want de parels uit die tijd staan op omvallen, net als de legacy van Herman Hertzberger en Aldo van Eyck. Deze gezellige aflevering wordt omlijst met lekkers waar elk kinderfeestje jaloers op zou zijn.

Shownotes:

  • Crimson – genomineerd voor prijs Architect van het Jaar 2023 – Architectenweb
  • Ministerie van Sociale Zaken in Den Haag soap: Architectenweb
  • Centraal Beheer in Apeldoorn in gevaar: In de buurt
  • Open brief over de Rekenkamer in Den Haag: De Architect
  • The Ugly Truth About Reinforced Aerated Autoclaved Concrete (RAAC) – YouTube
  • School buildings in England forced to close over concrete safety fears – YouTube
  • Unsafe concrete: Minister unable to detail how many schools at risk – YouTube
  • Hundreds of school buildings shut in England over concrete safety fears – BBC News – YouTube
  • Concrete collapse at school where risk was ‘non-critical’ led to mass closures – Architectsjournal
  • Komt het NAi terug? De Volkskrant en NRC
  • Nieuw woonplatform voor eerlijkere verhuur – Gemeente Rotterdam
  • Dag van de bruine kroeg

Aflevering 37 – over Barbie’s droomhuis en bankjesbazen

Wie is er niet mee opgegroeid: Barbie. Maar what is the deal met de architectuur van haar huis de afgelopen eeuwen? En hoe is gebruik gemaakt van de architectuurgeschiedenis bij het (film)ontwerp voor het huis van Barbie girl Margot Robbie? Ariadne struikelt over picknickbanken en bankjes in de openbare ruimte. Mag je zomaar een privé bankje voor je deur zetten om vervolgens “you can’t sit with us” erop te claimen. En wat heeft de uitvinder van het woord “yuppen” hiermee te maken? Michelle tipt welke boeken deze zomer niet mogen ontbreken in je vakantiekoffer en collectief lachen we om de recent aangenomen motie waarin wordt geëist dat de architectuur van woningbouw voortaan mooi moet zijn. Luister de nieuwste aflevering van Landmassa in je favo podcastapp!

Shownotes

Youtube – Stadsleven
Rijksoverheid – Algemene regels voor het plaatsen […]
Vondelpark.com
Mooie nieuwbouw in Amsterdam – Het Parool
Margot Robbie tourt je door Barbie’s dream house
Boek over Barbie en architectuur
Over architectenbarbie
BRUUT – Atlas van het brutalisme in Nederland
Vrouwen in architectuur
Smooth City
De knip in de Weesperstraat

Aflevering 34 – Over royals

Terwijl iedereen reikhalzend uitkeek naar het nieuwe seizoen van The Crown trokken wij het fenomeen van royals in relatie tot de ruimtelijke omgeving uit de fictie en in de werkelijkheid. Want wist je dat koning Charles een aardige vinger in de pap heeft als het gaat om het architectuurdebat? En drie Nederlandse royals in verschillende decennia in dezelfde straat in Leiden hebben gewoond? En hoe kan het dat de Zonnekoning een eigen architectuurstijl naar zichzelf vernoemd heeft gekregen? En wie is de nieuwe Lodewijk XIV van de eenentwintigste eeuw?

Shownotes:
De hypermoderne superstad van de Saudische kroonprins maakt slachtoffers – Trouw
Schaatsers en skiërs in 2029 naar Saudi-Arabië voor Aziatische Winterspelen – NOS
bouwgeschiedenis van het paleis van Versailles – YouTube
Lodewijk XIV-stijl – Wikipedia
Het studentenhuis van William en Kate – Hello Magazine
A vision of Britain, het boek van Charles (en de docu)
Essay van Charles – Architectural Review
Studentenhuis van Juliana
Studentenhuizen van Beatrix en Willem-Alexander
Het Nieuwe Soestdijk – 2DOC

Aflevering 33 – Over grand designs en oogcontact

Terwijl Michelle voor het eerst in haar leven de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam (IABR) bezoekt moet Ariadne al fietsend verplicht oogcontact maken om te voorkomen dat ze wordt geplet in een dode hoek. Wat is dit voor nieuwe campagne? En terwijl in de expositie van Ministerie van Maak als onderdeel van de Biennale in Rotterdam plekken worden gezocht en ontwerpen worden gemaakt voor het duurzaam bouwen van de 1 miljoen woningen die op de planning staan zijn er ook voorspellingen dat het mantra “bouwen bouwen bouwen” helemaal niet gaat werken. Het zou het woningtekort niet oplossen en de al bestaande woningvoorraad zelfs duurder maken. Wat? Mind blown! De airconditioners in de stadions van het WK in Qatar hebben vooralsnog geen invloed op de duurzame claim die op het evenement wordt gelegd. Gelukkig is er tijdens deze donkere dagen nog genoeg ander entertainment te zien op de buis (tips!) en is er nieuwe must follow op de Insta.

Shownotes:
Extra maatregelen gevaarlijke kruisingen – Gemeente Amsterdam 
Meer huizen = goedkoper wonen? Niet in de stad – De Correspondent
Rijksadviseurs: bouw huizen in buurt van bestaande voorzieningen – architectenweb.nl
Het vagina-stadion
Problematisch WK in Qatar
IABR & Ministerie van Maak
Instant Hotel Australia
How to build a sex room
Grand Designs: bijvoorbeeld hier te vinden op YouTube

Aflevering 32 – Over gaten graven en pukkels plakken: museumarchitectuur

Museumarchitectuur. Hoe ziet het architectonische hoesje wat de museumcollectie omsluit eruit? En waarom slaat de trend om deze hoesjes te vernieuwen wild om zich heen. Opent het ene museum haar deuren opnieuw, wordt het stokje overgegeven en sluit het volgende museum al haar deuren voor een verbouwing. Er worden gaten gegraven, aanbouwen aangeplakt en nieuw gebouwd. Wat is dit voor trend? En waarom lokt deze architectonische allure ons naar alle kanten van de wereld terwijl de collecties die deze musea huisvesten ons in eerste instantie niet trekt? Is architectuur een marketingstrategie? Is het concept museum toe aan een nieuwe definitie?

Shownotes
Alleen al het uitzicht is een bezoek aan het vernieuwde Museum Arnhem waard, Trouw 
Big Art in het Bajeskwartier, Amsterdam
Een nieuwe museumdefinitie, ICOM

Aflevering 31 – Over fiks je shit en socials zijn kut

Deze aflevering verbazen we ons over het fenomeen van parkeerplaatsen voor vrouwen en bizar slechte plannen waarbij algoritmes bepalen of je voor een normale prijs een huis mag huren of niet. Het is The Matrix gone wrong. Verder verschillen we van mening als het gaat om recensies schrijven maar vinden we elkaar weer bij het concept van discussiëren op de socials: gênant. Wat is LinkedIn voor app en is dit de plek om werk en privé te laten samenkomen? Gelukkig zijn er nog mooie verfraaiingen in Utrecht om de mood te verlichten en sluiten we af met een knaller van een Landmassa zomerhit. Na deze aflevering zal jouw Spotify afspeellijst nooit meer hetzelfde zijn.

Shownotes
Vrouwenparkeerplaatsen, Wikipedia
Ook starter kan straks in de Houthavens wonen, maar eerst bepaalt een algoritme wie je huisgenoot wordt, Het Parool
AD over City Canvas, muurschilderingen in Utrecht
Bernard Hulsman over het Jaarboek in NRC
Instagram-pagina Ministerie van VROM
Paul Sinha, Nieuwbouwwijk, Spotify

Aflevering 26: Verkiezingsspecial – hoe gaan we bouwen, wonen en leven?

Terwijl de wereld in de fik staat buigen wij ons deze special over politiek op microschaak: de gemeenteraadsverkiezingen. We trekken het Rad van Fortuin uit de kast en vliegen door de Amsterdamse partijprogramma’s van Volt, GroenLinks, VVD, PvdA, Pvdd, D66, JA21 en SP. En omdat we deze special opnemen in collab met de godmother van het AT5 programma Bouw Woon Leef – Susanne Heering – leggen we de focus op de onderwerpen bouwen, wonen en leven. Zeker ook interessant voor de luisteraars van buiten de Randstad. Stem 16 maart!

Shownotes: zie voor de partijprogramma’s van bovenstaande politieke partijen de website van elke partij.

Aflevering 25 – Over haventransformaties

Detour editie | Deze aflevering schijnen we ons licht op de nieuwste trend in stedelijke ontwikkeling. Het zijn stadsuitbreidingen die ten koste gaan van de industrie de een stad veelal hebben gemaakt tot wat het nu is: havens. Waarom worden havens opgeofferd? Een bijzonder gegeven bij deze haventransformaties is dat de identiteit van de voormalige functie behouden moet blijven in het nieuwe stukje stad. Maar wat is deze identiteit dan? En hoe vertaal je dat in stedenbouw? En met welke bril zou je de toekomst moeten plannen en inrichten? Een aflevering vol vragen én wijze lessen.

shownotes
Tessa Cramer over nieuwe manieren om de toekomst sturing te geven – Pakhuis de Zwijger
Caroline Gehrels over het ontwerpen van de toekomst – Pakhuis de Zwijger
Ananda Groag & Servaz van Berkum over Living Mobility – Pakhuis de Zwijger
De plannen voor Haven-Stad – Gemeente Amsterdam

Aflevering 23 – Over Hugh Grantrificatie

Detour editie

Hugh Grant, de man die de VHS banden van de romantische komedies van de jaren ’90 tot diep in de 00’s (wellicht wel tot nu?) als warme broodjes over de toonbank van de videotheek liet vliegen. Als hij eens geweten had, toen in 1999, wat zijn gefilmde wandeling over de Portobello Market in Notting Hill voor de gelijknamige film voor gevolgen zou hebben. Is hij het gezicht en dus ook de oorzaak voor de gentrificatie van Ladbroke Grove en Portobello?
Tijdens deze detour gebruiken we film om te illustreren wat een veelkoppig monster het fenomeen gentrificatie is. Want wat is gentrificatie en waar komt het vandaan? Welke films waren een aanleiding voor gentrificatie? En waarom graven de nieuwe West Side Story en In the Heights het gentrificatie gat alleen maar dieper terwijl ze het onderwerp kritisch proberen te agenderen? Een aflevering vol onbedoeld gezang, vele film quotes en toch ook wel echt veel architectonische snijvlakken. Aan het einde bieden we zelfs de oplossing oplossing tegen gentrificatie als gevolg van film! Een must luister dus!

Shownotes
Wikipedia – gentrificatie
MyLonden.news – Notting Hill 20 years on
The New York Times over Washington Heights
Domus over de nieuwe West Side Story
West Side Story en Lincoln Center
MVRDV in New York


Aflevering 22 – Over Febo, Toblerone en het coalitieakkoord

Talk of the town editie

Al sippend aan een Negroni bespreken we deze aflevering de architectuurkritiek van Prins Charles, de museummachine Centre Pompidou en de complexe liefdesrelaties van bijbehorend architect. Een aantal ambities uit het coalitieakkoord, websites van architecten en het depot van Boijmans van Beuningen worden gefileerd. Ook de eurobiljetten gaan terug naar de tekentafel. Het goede nieuws is dat we ons met het ontwerp mogen bemoeien. Het slechte nieuws is voor Spijkenisse. Verder ontkomt Parijs niet aan een annexatie in de vorm van een blokje Toblerone chocolade en staat de halve Amsterdamse binnenstad leeg omdat winkeliers niet meer boven hun zaak wonen. Gelukkig zijn de snacks van de Febo voortaan jouw wandel-doel zijn en koop je na het luisteren van deze aflevering alleen nog maar citroenen in plaats van limoenen. En neem jij de (niet bestaande) wisseltrofee van ons over als winnaars van de Amsterdamse Architectuur Quiz? Dit jaar verdedigen we niet onze titel, maar hebben we als onderdeel van de redactie de quiz van inhoud voorzien. Doe mee t/m 7 januari via www.arcam.nl

Shownotes
Arcam: De Grote Amsterdamse Architectuurquiz 2021
Nieuw coalitieakkoord: Architectenweb, Landmassa, Het Parool
Euro bankbiljetten: NOS, Landmassa
De Franse Toblerone: De Volkskrant
Het huis van Richard Rogers: YouTube
Audiotours over architectuur: Architour
Wonen boven winkels, waarom niet? De Volkskrant
Subsidie Wonen boven Winkels: Gemeente Amsterdam

Pagina 1 van 4

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén