Auteur: landmassa Pagina 1 van 4

Aflevering 34 – Over royals

Terwijl iedereen reikhalzend uitkeek naar het nieuwe seizoen van The Crown trokken wij het fenomeen van royals in relatie tot de ruimtelijke omgeving uit de fictie en in de werkelijkheid. Want wist je dat koning Charles een aardige vinger in de pap heeft als het gaat om het architectuurdebat? En drie Nederlandse royals in verschillende decennia in dezelfde straat in Leiden hebben gewoond? En hoe kan het dat de Zonnekoning een eigen architectuurstijl naar zichzelf vernoemd heeft gekregen? En wie is de nieuwe Lodewijk XIV van de eenentwintigste eeuw?

Shownotes:
De hypermoderne superstad van de Saudische kroonprins maakt slachtoffers – Trouw
Schaatsers en skiërs in 2029 naar Saudi-Arabië voor Aziatische Winterspelen – NOS
bouwgeschiedenis van het paleis van Versailles – YouTube
Lodewijk XIV-stijl – Wikipedia
Het studentenhuis van William en Kate – Hello Magazine
A vision of Britain, het boek van Charles (en de docu)
Essay van Charles – Architectural Review
Studentenhuis van Juliana
Studentenhuizen van Beatrix en Willem-Alexander
Het Nieuwe Soestdijk – 2DOC

Aflevering 33 – Over grand designs en oogcontact

Terwijl Michelle voor het eerst in haar leven de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam (IABR) bezoekt moet Ariadne al fietsend verplicht oogcontact maken om te voorkomen dat ze wordt geplet in een dode hoek. Wat is dit voor nieuwe campagne? En terwijl in de expositie van Ministerie van Maak als onderdeel van de Biennale in Rotterdam plekken worden gezocht en ontwerpen worden gemaakt voor het duurzaam bouwen van de 1 miljoen woningen die op de planning staan zijn er ook voorspellingen dat het mantra “bouwen bouwen bouwen” helemaal niet gaat werken. Het zou het woningtekort niet oplossen en de al bestaande woningvoorraad zelfs duurder maken. Wat? Mind blown! De airconditioners in de stadions van het WK in Qatar hebben vooralsnog geen invloed op de duurzame claim die op het evenement wordt gelegd. Gelukkig is er tijdens deze donkere dagen nog genoeg ander entertainment te zien op de buis (tips!) en is er nieuwe must follow op de Insta.

Shownotes:
Extra maatregelen gevaarlijke kruisingen – Gemeente Amsterdam 
Meer huizen = goedkoper wonen? Niet in de stad – De Correspondent
Rijksadviseurs: bouw huizen in buurt van bestaande voorzieningen – architectenweb.nl
Het vagina-stadion
Problematisch WK in Qatar
IABR & Ministerie van Maak
Instant Hotel Australia
How to build a sex room
Grand Designs: bijvoorbeeld hier te vinden op YouTube

Aflevering 32 – Over gaten graven en pukkels plakken: museumarchitectuur

Museumarchitectuur. Hoe ziet het architectonische hoesje wat de museumcollectie omsluit eruit? En waarom slaat de trend om deze hoesjes te vernieuwen wild om zich heen. Opent het ene museum haar deuren opnieuw, wordt het stokje overgegeven en sluit het volgende museum al haar deuren voor een verbouwing. Er worden gaten gegraven, aanbouwen aangeplakt en nieuw gebouwd. Wat is dit voor trend? En waarom lokt deze architectonische allure ons naar alle kanten van de wereld terwijl de collecties die deze musea huisvesten ons in eerste instantie niet trekt? Is architectuur een marketingstrategie? Is het concept museum toe aan een nieuwe definitie?

Shownotes
Alleen al het uitzicht is een bezoek aan het vernieuwde Museum Arnhem waard, Trouw 
Big Art in het Bajeskwartier, Amsterdam
Een nieuwe museumdefinitie, ICOM

Aflevering 31 – Over fiks je shit en socials zijn kut

Deze aflevering verbazen we ons over het fenomeen van parkeerplaatsen voor vrouwen en bizar slechte plannen waarbij algoritmes bepalen of je voor een normale prijs een huis mag huren of niet. Het is The Matrix gone wrong. Verder verschillen we van mening als het gaat om recensies schrijven maar vinden we elkaar weer bij het concept van discussiëren op de socials: gênant. Wat is LinkedIn voor app en is dit de plek om werk en privé te laten samenkomen? Gelukkig zijn er nog mooie verfraaiingen in Utrecht om de mood te verlichten en sluiten we af met een knaller van een Landmassa zomerhit. Na deze aflevering zal jouw Spotify afspeellijst nooit meer hetzelfde zijn.

Shownotes
Vrouwenparkeerplaatsen, Wikipedia
Ook starter kan straks in de Houthavens wonen, maar eerst bepaalt een algoritme wie je huisgenoot wordt, Het Parool
AD over City Canvas, muurschilderingen in Utrecht
Bernard Hulsman over het Jaarboek in NRC
Instagram-pagina Ministerie van VROM
Paul Sinha, Nieuwbouwwijk, Spotify

Aflevering 26: Verkiezingsspecial – hoe gaan we bouwen, wonen en leven?

Terwijl de wereld in de fik staat buigen wij ons deze special over politiek op microschaak: de gemeenteraadsverkiezingen. We trekken het Rad van Fortuin uit de kast en vliegen door de Amsterdamse partijprogramma’s van Volt, GroenLinks, VVD, PvdA, Pvdd, D66, JA21 en SP. En omdat we deze special opnemen in collab met de godmother van het AT5 programma Bouw Woon Leef – Susanne Heering – leggen we de focus op de onderwerpen bouwen, wonen en leven. Zeker ook interessant voor de luisteraars van buiten de Randstad. Stem 16 maart!

Shownotes: zie voor de partijprogramma’s van bovenstaande politieke partijen de website van elke partij.

Aflevering 25 – Over haventransformaties

Detour editie | Deze aflevering schijnen we ons licht op de nieuwste trend in stedelijke ontwikkeling. Het zijn stadsuitbreidingen die ten koste gaan van de industrie de een stad veelal hebben gemaakt tot wat het nu is: havens. Waarom worden havens opgeofferd? Een bijzonder gegeven bij deze haventransformaties is dat de identiteit van de voormalige functie behouden moet blijven in het nieuwe stukje stad. Maar wat is deze identiteit dan? En hoe vertaal je dat in stedenbouw? En met welke bril zou je de toekomst moeten plannen en inrichten? Een aflevering vol vragen én wijze lessen.

shownotes
Tessa Cramer over nieuwe manieren om de toekomst sturing te geven – Pakhuis de Zwijger
Caroline Gehrels over het ontwerpen van de toekomst – Pakhuis de Zwijger
Ananda Groag & Servaz van Berkum over Living Mobility – Pakhuis de Zwijger
De plannen voor Haven-Stad – Gemeente Amsterdam

Aflevering 23 – Over Hugh Grantrificatie

Detour editie

Hugh Grant, de man die de VHS banden van de romantische komedies van de jaren ’90 tot diep in de 00’s (wellicht wel tot nu?) als warme broodjes over de toonbank van de videotheek liet vliegen. Als hij eens geweten had, toen in 1999, wat zijn gefilmde wandeling over de Portobello Market in Notting Hill voor de gelijknamige film voor gevolgen zou hebben. Is hij het gezicht en dus ook de oorzaak voor de gentrificatie van Ladbroke Grove en Portobello?
Tijdens deze detour gebruiken we film om te illustreren wat een veelkoppig monster het fenomeen gentrificatie is. Want wat is gentrificatie en waar komt het vandaan? Welke films waren een aanleiding voor gentrificatie? En waarom graven de nieuwe West Side Story en In the Heights het gentrificatie gat alleen maar dieper terwijl ze het onderwerp kritisch proberen te agenderen? Een aflevering vol onbedoeld gezang, vele film quotes en toch ook wel echt veel architectonische snijvlakken. Aan het einde bieden we zelfs de oplossing oplossing tegen gentrificatie als gevolg van film! Een must luister dus!

Shownotes
Wikipedia – gentrificatie
MyLonden.news – Notting Hill 20 years on
The New York Times over Washington Heights
Domus over de nieuwe West Side Story
West Side Story en Lincoln Center
MVRDV in New York


Aflevering 22 – Over Febo, Toblerone en het coalitieakkoord

Talk of the town editie

Al sippend aan een Negroni bespreken we deze aflevering de architectuurkritiek van Prins Charles, de museummachine Centre Pompidou en de complexe liefdesrelaties van bijbehorend architect. Een aantal ambities uit het coalitieakkoord, websites van architecten en het depot van Boijmans van Beuningen worden gefileerd. Ook de eurobiljetten gaan terug naar de tekentafel. Het goede nieuws is dat we ons met het ontwerp mogen bemoeien. Het slechte nieuws is voor Spijkenisse. Verder ontkomt Parijs niet aan een annexatie in de vorm van een blokje Toblerone chocolade en staat de halve Amsterdamse binnenstad leeg omdat winkeliers niet meer boven hun zaak wonen. Gelukkig zijn de snacks van de Febo voortaan jouw wandel-doel zijn en koop je na het luisteren van deze aflevering alleen nog maar citroenen in plaats van limoenen. En neem jij de (niet bestaande) wisseltrofee van ons over als winnaars van de Amsterdamse Architectuur Quiz? Dit jaar verdedigen we niet onze titel, maar hebben we als onderdeel van de redactie de quiz van inhoud voorzien. Doe mee t/m 7 januari via www.arcam.nl

Shownotes
Arcam: De Grote Amsterdamse Architectuurquiz 2021
Nieuw coalitieakkoord: Architectenweb, Landmassa, Het Parool
Euro bankbiljetten: NOS, Landmassa
De Franse Toblerone: De Volkskrant
Het huis van Richard Rogers: YouTube
Audiotours over architectuur: Architour
Wonen boven winkels, waarom niet? De Volkskrant
Subsidie Wonen boven Winkels: Gemeente Amsterdam

Aflevering 21 – Trendspotting in treinspotting

Detour editie

Onder het genot van heel veel chocolade Kedeng-kedeng-en we deze detour het onderwerp stations in. Spoorbeeld is het grote voorbeeld en Sissy Boy duidelijk onze go-to-winkel wanneer je langer dan gepland op het station moet vertoeven. Of transformeren stations naar de winkelcentra van nu? Station Breda moet het al een tijdje zonder frituur doen, Lelystad is een illusie armer met een heus abandoned station in haar repertoire en Manhattan is duidelijk de inspiratiebron voor elke stationsomgeving. Trendspotting in treinspotting.

Shownotes
Omroep Flevoland – Nieuws – ‘Treinstation Almere Centrum is monument’
Spoorbeeld: Kaders stationserfgoed
Volkskrant: Elk station een monument dat kan echt niet
Architectenweb: Verdichtingsplan station Hoofddorp goedgekeurd
Gebiedsontwikkeling.nu: Woningbouw in spoorzones
Spoorbeeld: Handboek retail en services
Juryrapport beste gebouw: Gebouw van het jaar 2017
Trouw: Station Assen
Dezeen: Station Napels
BN De Stem: Breda ziet geen toekomst meer in winkels station

Aflevering 20 – Over IKEA supporters en Feyenoord hooligans

Talk of the town editie

December: is het the most wonderful time of the year of de meest stressvolle? Wij hebben de leukste architectuur gerelateerde cadeaus voor je onder elkaar gezet. Ideaal voor Sinterklaas, kerst, het nieuwe jaar, een verjaardag of alvast voor Valentijn. Naast deze heerlijke opsomming aan accessoires, boeken en ander moois geven we onze ongezouten mening over de IKEA serveerschaal look like; het nieuwe Boijmans Depot naar ontwerp van architectenbureau MVRDV. De knipperlicht relatie tussen de gemeente Rotterdam en Feyenoord bereikt een nieuw hoogtepunt en de gemeente Amsterdam doet aan burgerberaad. Of is het gewoon een fancy woord voor participatie? En wat voor gigantische ervaring lopen we voortaan mis op de A2?

Shownotes

NRC: Boijmans nieuwe depot toont kunst als kwetsbaar materiaal / Zilveren bloempot vol kunst
De Volkskrant: Kunstdepot Boijmans van Beuningen: briljant bedacht, bbriljant uitgevoerd
The Guardian: Slapstick architecture: IKEA salad bowl
Website OMA: Feyenoord City
Architectenweb: Raad stemt onder voorwaarden in met deelname stadion Feyenoord
Architectenweb: Gemeenteraad blijft bij standpunt: door met Feyenoord City
Architectenweb: Feyenoord: bouwkosten nieuwe stadion vielen 180 miljoen hoger uit
Architectenweb: Rotterdam wil verder met Feyenoord City, zo nodig zonder stadion
Rijnmond: Spoedzitting tegenstanders bestemmingsplan Feyenoord City bij Raad van State gaat niet door
Stichting boogbrug vianen
NOS: Boogbrug bij Vianen weggehaald na eerdere mislukte poging
AD: Provincie: Boogbrug Vianen is geen monument | Utrecht
Parool: Burgerberaad: graag een nieuw bos en een klimaatburgemeester
De Correspondent: Hoe werkt zo’n burgerberaad en is het kansrijk?

Cadeaus
Pop-upboek beroemde huizen, Architecture Lego, boek Riek Bakker, boekenleggers, Frank Lloyd Wright theedoeken, Frank Lloyd Wright papiermodellen, grachtenhuis oorbellen, stedenbouw ketting, Blockitecture, Rietveld meubels om zelf te maken.

Pagina 1 van 4

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén