Onze eerste aflevering in de double digits is een feestaflevering! Naast nieuwtjes over Rijksbouwmeesters, Drentse keien en Brabantse bunkers passeren ook stadsparken de revue. In plaats van één hoofdonderwerp bespreken we een confetti-regen aan updates van een aantal top onderwerpen die we in 2020 behandelden. Want hoe gaat het met de Notre Dame? Komt er echt een prostitutiehotel in Amsterdam en waarom is de aanstelling van de nieuwe burgemeester van Utrecht een groot verlies voor de instortende kades en bruggen van Amsterdam? En zijn de bubbels al uit de Prosecco ontsnapt bij de Proseccotuinders? Een gezellige oudejaarsspecial met snacks en de verwachtingen voor 2021.

Nieuwtjes

Nieuwe Rijksbouwmeester
Francesco Veenstra neemt vanaf 1 september 2021 het stokje over van Floris Alkemade. Wie is deze Francesco en wat doet een Rijksbouwmeester?
Bronnen: Rijksoverheid
(02:20 – ga direct naar het item)

Doei steen
200.000 jaar geleden brak een gletsjer een steen af in Åland en duwde die naar een plek waar nu Borger (Drenthe) ligt. Kunstenaar Bart Eysink Smeets besluit om de steen terug naar huis te brengen. Maar zijn de inwoners van Borger bereid om de steen te laten gaan?
Bronnen: 2Doc
(08:38 – ga direct naar het item)

Kedeng Kedeng
Guus Meeuwis heeft zijn riante landhuis aan de Bredaseweg in Tilburg vervangen met een nieuw exemplaar. De Tilburgs zijn niet content met de nieuwe aanwinst en ook de Erfgoedprofessionals staan met hun mond vol tanden.
Bronnen: Brabants Dagblad, Algemeen Dagblad, video van het oude huis en foto’s, website van Bedaux de Brouwer
(14:03 – ga direct naar het item)

Ik vraag dit voor een vriend

Het lijkt wel alsof we er sinds de coronacrisis nog nooit zo vaak zijn geweest in één jaar: stadsparken. Het groen binnen de stadsgrenzen waar het fijn vertoeven is en waar lekker gestruind kan worden. Maar waar komen die stadsparken eigenlijk vandaan? Wie neemt het initiatief om zo’n kostbaar stukje grond midden in de stad onbebouwd te laten?
Bronnen: historie Central Park, historie Zocherpark Utrecht, historie Vondelpark, Spoorpark Tilburg
(20:22 – ga direct naar het item)

Confetti

Het is december, de goedheiligman is net het land uit en de kerstversiering wordt massaal van zolder getrokken. Tijd voor een oudejaarsspecial! We sluiten 2020 feestelijk af met updates over een paar van onze top onderwerpen. Hoe gaat het met de restauratie van de Notre Dame? En waarom laat wethouder Sharon Dijksma Amsterdam achter zich? Amsterdam staat hierbij grienend langs de zijlijn terwijl een andere stad, Utrecht, in haar handen klapt. Ook de plannen voor een Prostitutiehotel zijn verder gevorderd met als doel de Amsterdamse Wallen te ontlasten. De volkstuinen krijgen op hun beurt te maken met een historische correctie*.
Bronnen: NOS, NOS, Het Parool, Het Parool, Het Parool, YouTube, Gemeente Utrecht, Gemeente Amsterdam, Het Parool, Volkskrant, Duic
(31:28 – ga direct naar het item)

*Na de opname van deze aflevering is bekend gemaakt dat de huurverhoging is uitgesteld – Het Parool.