Landmassa begint 2021 met vriend van de show Rem Koolhaas, de lichtstad Eindhoven en de bloedstollend spannende finale van de Amsterdamse Architectuurquiz 2020. De prijs die we hebben gewonnen! Deze winnaars introduceren vervolgens het nieuwe item Waar kijk ik naar? waarin we de architectuur van het Capitool, het gebouw wat de afgelopen weken alleen maar in het nieuws was, bekijken en verklaren. In Ik vraag dit voor een vriend buigen we ons over de verdozing van het landschap. Fastfood architectuur, drive thru’s en frietkots maken er een HAPPY MEAL aflevering van.

Nieuwtjes

Amsterdamse Architectuurquiz
Afgelopen donderdag (14 januari 2021) wonnen we de Amsterdamse Architectuurquiz 2020! De competitie was moordend en de vragen waren complex. We zijn trots en euforisch dat we de titel van winnaars een heel jaar mogen dragen!
Organisatie: Architectuurcentrum Amsterdam
(00:00 – ga direct naar het item)

De lichtstad gaat verdichten
De binnenstad van Eindhoven gaat op de schop. Er komt meer groen en er komen 10.000 woningen bij. Winy Maas en zijn architectenbureau MVRDV maakten een plan van aanpak.
Bronnen: De Architect
(04:26 – ga direct naar het item)

IJplein beschermd stadsgezicht
Het IJplein in Amsterdam Noord heeft de status van beschermd stadsgezicht toegewezen gekregen. Waarom is dit plan van Rem Koolhaas en zijn architectenbureau OMA zo bijzonder? En wat is een beschermd stadsgezicht?
Bronnen: OMA, De Witte Raaf, Het Parool
(o8:26 – ga direct naar het item)

Waar kijk ik naar?

2021, tijd voor een nieuw item. In het terugkerende item Waar kijk ik naar? bespreken we architectonische ontwerpen. Dit kan een gebouw zijn dat vol in het nieuws is, een internationaal pareltje zijn of gewoon de buurtsuper om de hoek met een opmerkelijke gevel. Heb je ideeën – stuur ze in via landmassapodcast@gmail.com

Het Capitool
Het Capitool was de afgelopen weken volop in het nieuws. We zetten onze architectuurbril op en bespreken de vormgeving van de gevel, de Amerikaanse architectuurstijl en delen een funfact over de koepel.
Bronnen: Architect of the Capitol, Qaz Wiki Architectuur Amerika, Qaz Wiki koepel
(17:58 – ga direct naar het item)

Ik vraag dit voor een vriend

Stuur jouw vraag in via landmassapodcast@gmail.com

We bestellen tegenwoordig van alles online. De kans is groot dat je online aankoop uit een gigantisch distributiecentrum komt. Deze distributiecentra poppen als paddenstoelen uit de grond. Vierkante, hoekige paddenstoelen. Vriend van de show Joanna vraagt zich af hoe het kan dat het landschap zo identiek aan het verdozen is?
Bronnen: College van Rijksadviseurs, Nieuwsuur, Pointer
(28:36 – ga direct naar het item)

Fastfood vastgoed

Even door de drive thru van de Maccie. Maar bij even snel een burgertje of wat nuggets scoren zetten de fastfood ketens vol in op de customer journey. Zonder dat je het misschien in de gaten hebt gebruiken fastfood ketens hun architectonische vormgeving om je te stimuleren en misschien zelfs wel te tricken. We bespreken het hoe en de historische transformatie van de zo herekenbare fastfood architectuur. De frietkots van onze Zuiderburen passerende revue en de invloed van Deliveroo, Uber Eats en andere third party delivery services op de ketens vol friet, kippen en whoppers.
Bronnen: ArchDaily, Cheddar, CNBC, Misset Horeca, The Guardian, Immaterieel Erfgoed
(39:31 – ga direct naar het item)