Het EK is achter de rug, maar in Feyenoord wordt nog gespeeld met het mes op tafel. Wat gaat er mis met de plannen rondom het nieuwe stadion? En wat is de nieuwe aanwinst voor de Rotterdamse skyline? Deze aflevering zijn we kritisch op én intrigued door de nieuwe toren De Zalmhaven. We verbazen ons er over hoe vaak gemeenten de plank mis slaan als het gaat om aanbestedingen én als het gaat om gemeenteslogans. Het nieuwe Serpentine paviljoen is prachtig, maar was de aanleiding voor de grootste duurzaamheidsdiscussie van het jaar. En is alles beter dan naar kantoor gaan, of zijn we het thuiskantoor al zat?

Nieuwtjes

Ruzie in de tent
Voetbal is emotie. De plannen voor het nieuwe Feyenoord stadion roepen enorm veel emoties op. Het loopt zelfs uit de hand nu blijkt dat de begroting over grote gaten beschikt en de voetbalambities wellicht te hoog liggen voor de club. Wethouders worden bedreigd, net als de geplande woningbouw.
Bronnen: OMA, Bedreigingen, voorstanders, tegenstanders in NRC.
(20:16 – ga direct naar het item)

Oeps, foutje!
Het gaat niet altijd goed bij gemeentelijke aanbestedingen wanneer het gaat over de gebouwde omgeving. Zo is er recent een zwembad opgeleverd met tegels die niet tegen chloorwater konden. Eén gemeente maakt het wel erg bont en zien honderden woningbezitters door een foute berekening hun WOZ waarde verdampen.
Bronnen: Architectuur.nl, At5, Het Parool, DenHaagFM, RtvDrenthe, NH Nieuws, AD
(11:08 – ga direct naar het item)

Duurzame discussie
Het nieuwe Serpentine Pavilion is opgeleverd, prachtig en mega doordacht. Het ontwerp door Counterspace van Sumayya Vally is een pareltje, krijgt lovende recensies en beoogt duurzaam te zijn. Maar is dit wel het geval?
Bronnen: Interview, Dezeen discussie over duurzaamheid, recensie Guardian
(02:46 – ga direct naar het item)

Waar kijk ik naar?

Ariadne was afgelopen weekend precies na één jaar terug in de stad aan de Maas. Op exact dezelfde locatie leek het uitzicht in één jaar tijd veranderd. Wat blijkt: in Rotterdam verrijkt in hoog tempo het hoogste gebouw van Nederland. Het gebouw draagt de naam Zalmhaven (why?) en blijkt op een unieke methode gebouwd te worden. Wat is er aan de hand en wat vinden we van deze toevoeging aan de skyline?
Bronnen: De Zalmhaven, Wiki, BAM
(29:00 – ga direct naar het item)

Ik vraag dit voor een vriend

Je bent geen echte gemeente als je geen gemeenteslogan hebt. De één is briljant, de ander één grote grap. Michelle heeft de honderden hilarische slogans weten te categoriseren en probeert antwoord te geven op de vraag van vriend van de show Roel: waarom hebben gemeenten een gemeenteslogan?
Bronnen:
AT5, Ter-neuzen, alle slogans!
(37:25 – ga direct naar het item)

Kantoren: een noodzakelijk kwaad?

Na een jaar thuiswerken kondigt de regering aan dat we weer naar kantoor mogen. Maar willen we dat wel? Ligt de toekomst van werken thuis, of op kantoor? Wat vaststaat: wonen en werken zullen nooit meer zo’n gescheiden wereld zijn als vóór 2020. Hoe werd er in het verleden thuis gewerkt en waarom kan de economie niet zonder kantoren? En hoe is de woningbouw onlosmakelijk verbonden met kantoren?
Bronnen: Forum
Column De Architect: Kantoren: een noodzakelijk kwaad?
(46:43 – ga direct naar het item)