De laatste aflevering van ons eerste seizoen! En wat een top eerste seizoen hebben we achter de rug. Nog voordat we naar de zon vertrekken buigen we ons nog over het vraagstuk rondom de restauratie van de Notre Dame en vragen we ons af of de aanloop voor de “sprong over het IJ” eindelijk is genomen. We doen een uitstapje naar het concept Koeltorens en bespreken de actualiteiten rondom Het Nieuwe Instituut. En als kers op de taart spreken we met de man waar we zo naar zochten: Ferdinand.
–> Seizoen 2 gaat van start vanaf september 2020.

Zut alors
De kogel is door de kerk: de Notre Dame wordt historiserend gerestaureerd. De torenspits komt weer terug zoals Viollet-le-Duc het in de 19e eeuw had bedoeld. Wat vinden we van deze door Macron gemaakte keuze? En wat vinden we van de restauratiearchitect, de onmogelijke planning en de manier waarop met het nog aanwezige erfgoed wordt omgegaan?
Bronnen: Youtube, Notre Dame, De Architect, NRC, NRC, Dezeen, Dezeen
(11:04 – ga direct naar het item)

Een lange aanloop
Een onafhankelijke commissie heeft de gemeente Amsterdam geadviseerd toch echt de plannen voor een brug over het IJ weer op tafel te leggen. Ze adviseren o.a. voor het bouwen van twee bruggen, een tunnel én een kabelbaan. Hoe zit deze advisering in elkaar, wie zitten erachter en waarom heeft Amsterdam enkel nog een pontverbinding over het IJ? Van wie kan Amsterdam leren en hoe lang is deze aanloop voor de “sprong over het IJ” al gaande?
Bronnen: Gemeente Amsterdam, de tower bridge van Cees Dam, interview met Riek Bakker
(29:41 – ga direct naar het item)

Koele toren
Je ziet zo stiekem best vaak in het landschap aan de horizon verschijnen: koeltorens. Wat zijn het eigenlijk voor torens? Wat doen ze en waarom zien ze er zo uit? Een item vol feitjes waarmee je de blits kan maken tijdens een roadtrip.
Bronnen: Youtube, Qwe wiki
(46:13 – ga direct naar het item)

Sjoemelen met cijfers
Architectenweb publiceerde afgelopen week het eerste deel van het drieluik “commentaar” op Het Nieuwe Instituut naar aanleiding van hun BIS aanvraag (Culturele Basis Infrastructuur 2021-2024). Architect Kees van der Hoeven komt er achter dat het instituut niet helemaal transparant en eerlijk is over hun bezoekersaantallen. Wordt het tijd voor een Nieuwer Instituut?
Bronnen: Artikel op Architectenweb
(57:07 – ga direct naar het item)

SEIZOEN 2 START WEER IN SEPTEMBER 2020