Deze episode is er niet zomaar één, maar onze tweede bonusaflevering! We produceren in samenwerking met Architectuurcentrum Amsterdam (ARCAM) twee bonusafleveringen naar aanleiding van de Dag van de Architectuur. Deze aflevering staat in het teken van opsmuk, bloemetjesbehang en krullen: ornamenten. Wat vind jij? Less is More of Less is Bore?

Am I an Ornament?
De definitie van ornament is nog een lastige. De Dikke van Dale zegt iets anders dan de encyclopedie Britannica. En ook onze eigen definities liggen ver uit elkaar. Wat zijn de definities van Marlies Rohmer, Gianni Cito (Moke Architecten), Jord den Hollander en Furkan Köse (Atelier PUUUR)?
Bronnen: Youtube, Encyclopedie Brittannica, Ornament and Identity, Building as Ornament
(04:11 – ga direct naar item)

Rare jongens die Romeinen
Als Ariadne ergens een antwoord op zoekt, grijpt ze naar haar boekenkast. Je bent architectuurhistoricus of niet. Hoe keken ze in de Oudheid naar het gebruik van ornamenten aan? En in de vorige eeuw dan?
Bronnen: Ornament and Crime, Vitruvius, Haklan Saglam, The Stones of Venice, The Architectural history of Venice
(17:20 – ga direct naar item)

Lekker schelden in de 80’s
Waarom was het woord “ornament” een scheldwoord in de jaren ’80? Vandaag de dag vinden we de architectuur uit de 80’s niet mooi. Toch heeft dit decennium een stempel gedrukt op het uiterlijk van de stad en heeft dit nog steeds invloed. Ook Las Vegas is verbonden met de Amsterdamse architectuur. Wat kunnen we van deze stad leren?
Bronnen: Learning from Las Vegas, We love 80’s architecture
(33:04 – ga direct naar item)

Less is a Bore of More?
Gaan we voor krullen en gezelligheid of een Jan des Bouvrie huis? Staat functionaliteit voorop of is het financiële plaatje bepalend voor het gebruik van ornamenten vandaag de dag? En is één heersende architectonische orde nog actueel?
Bronnen: Grayson Perry
(41:34 – ga direct naar het item)

Deze aflevering is opgenomen naar aanleiding van de expositie “Am I an Ornament” van Architectuurcentrum Amsterdam. Bezoek www.arcam.nl voor meer informatie.