Koud, nat en regen, maar wel met een Espresso Martini in de hand. Deze aflevering bespreken we het grote verlies voor de Nederlandse designwereld; het overlijden van Jan Des Bouvrie. Michelle geeft haar must see tips voor Youtube en bewonderen we het Deense drijvende woonhuis van Bjarke Ingels (BIG Architects) in het item “Ik vraag dit voor een vriend”. De invloed van de nu 10 jaar oude app Instagram op hoe architecten ontwerpen en de uitwerking ervan op de ruimtelijke vormgeving is ons hoofdonderwerp. Ook de ervaringskunst en de Instagram musea passeren de revue.

Nieuwtjes

Wit is ook een kleur
Slecht nieuws, Jan des Bouvrie is op 78 jarige leeftijd overleden. De man die alle huizen in Nederland aan de witte muren heeft geholpen. Hij laat naast een vernieuwende blik op interieurs ook bijzondere architectuur en design objecten achter. Zijn bekendste ontwerp is de Kubusbank waarvan 50.000 exemplaren zijn verkocht.
Bronnen: De Architect
(03:01 – ga direct naar het item)

Michelle’s tips
We zijn weer veel meer op ons eigen huis aangewezen en toe aan wat (digitaal) entertainment. Michelle deelt haar twee favoriete Youtube kanalen: Rick88888888 en Not Just Bikes.
Bronnen: Rick88888888, Not Just Bikes
(06:52 – ga direct naar het item)

Ik vraag dit voor een vriend

Bjarke Ingels van BIG Architects ontwerpt over de hele wereld spectaculaire woonhuizen. Zijn eigen huis drijft in Kopenhagen. Samen met zijn vrouw, die ook als architect werkt, kocht hij een oude veerpont en verbouwde het tot een woonhuis waarvan menig mens enkel kan dromen. Of kunnen we zelf ook een pontje van de GVB overkopen en aan het verbouwen slaan?
Bronnen: Architectural Digest
(11:00 – ga direct naar het item)

Instatectuur & instamusea

Instagram bestaat dit jaar 10 jaar. Gezegd wordt dat de familie Kardashian de app groot heeft gemaakt. Eén post op Instagram kan veel invloed hebben en kan voor veel geldinkomsten zorgen. Het is een machtige marketingtool. Een ontwikkeling wat ook architecten niet onopgemerkt is gebleven. Het blijkt ook dat architecten steeds meer sturen op het ideale Instagram decor. Wat voor architectuur levert dit op? Wordt er nog kwalitatief en duurzaam ontworpen of staat mooie plaatjes schieten (onbewust) centraal in het motief achter een ontwerp? En wanneer is het een “Duck” en wanneer een “Shed”? En waarom poppen “Instagram musea” op als paddenstoelen uit de grond? Wat voor kunst is populair en waarom zetten ook de gangbare musea in op “de ervaring”?
Doe ook mee aan onze giveaway! Win het boek ‘A spectator is an artist too’ van Johan Idema, uitgegeven door BIS Publishers.
Bronnen: Vogue, The Cut, Forbes, Tate, Het Parool, Artnet, ArchDaily, The Guardian, Duck of shed?, podcast over Assemble’s muur, gids met insta-tips voor architecten
(19:16 – ga direct naar het item)