Landmassa de podcast is jarig! Onze eerste verjaardag vieren we met een bomvolle aflevering. We bespreken hoe het mogelijk is om als pandjesbaas in een sociale huurwoning te (blijven) wonen, de bruggen op de eurobiljetten en de kunst van de huisnaamgeving. En waarom vinden we Japans design zo mooi? Wil je wonen in het hoogste woongebouw van New York? Het kost je miljarden, maar dan woon je wel boven de wolken. Beetje jammer dat de lift het zo vaak niet doet. En we geven antwoord op de vraag die ons allen al tijden bezig houdt: was Zaha Hadid familie van Bella en Gigi Hadid?

Nieuwtjes

Geef je huis een naam
Fotograaf des Vaderlands Jan Dirk van der Burg wil graag dat we onze huizen weer een naam geven. Het is sinds 1796 maar bergafwaarts gegaan met de traditie van de huisnaamgeving. Hij geeft ons tools mee voor het geval dat onze creativiteit stokt.
Bronnen: NRC
(05:47 – ga direct naar het item)

Niet heel sociaal
Het gaat in Amsterdam helemaal mis met de sociale woningbouw. Er is een tekort aan woningen en de regelgeving laat te wensen over. Wat gaat er allemaal mis? Na één korte brainstormsessie hebben wij de oplossing al gevonden.
Bronnen: NRC, Het Parool
(09:42 – ga direct naar het item)

Tikkie! Van ons!
De bruggen op de eurobiljetten zijn ontworpen door Robert Kalina. De hele architectuurgeschiedenis is er op terug te zien. Toch zijn de bruggen fictief en dus nergens terug te vinden in Europa. Of toch wel? In nieuwbouwwijk Het Land in Spijkenisse staan wel heel bijzondere en herkenbare bruggen.
Bronnen: YouTube, Architectenweb, RobinStam.nl
(17:26 – ga direct naar het item)

Waar kijk ik naar? 432 Park Avenue

Het hoogste woongebouw in New York heet 432 Park Avenue. Een saaie naam! Wonen in de toren is nooit saai. Zo piept en kraakt het torenhoge gebouw bij elke windvlaag, is de lift bijna altijd kapot en is de waterdruk niet aanwezig. Best wel balen als je net een paar miljard dollar hebt neergelegd voor een appartement boven de wolken.
Bronnen: Huistour YouTube, New York Times, BBC
(26:05 – ga direct naar het item)

Ik vraag dit voor een vriend

Eindelijk. We geven antwoord op de vraag die ons allen al maanden, misschien wel jaren, bezig houdt: was Zaha Hadid familie van Bella en Gigi Hadid?
Bronnen: BrightSide
(38:37 – ga direct naar het item)

We love Japan(di)

Waarom reist elke architect de afgelopen 150 jaar naar Japan voor inspiratie? Vroeger liep de de Grand Tour nog langs de Europese klassiekers. Het minimalisme van het land van de rijzende zon heeft zelfs het Zweedse design van de design-troon gestoten. Kunnen we ook nog wat van Japan leren als we kijken naar de Nederlandse erfgoedsector?
Lees onze column over Japan in De Architect.
Bronnen: YouTube, Nikkei, HighSnobiety, VTWonen
(43:04 – ga direct naar het item)