Categorie: Afleveringen Pagina 1 van 4

Aflevering 29 – Over zweven is leven op de Floriade

Op 13 april opende koning Willem Alexander de Floriade van Almere. Sindsdien heeft heel journalistiek Nederland het evenement bezocht en veelal zeer kritische recensies geschreven. Maar wat is de Floriade voor een evenement, waarom wordt het door Almere georganiseerd, wat is het ontwerp en de context en waarom zou je als stad de organisatie van zo’n grootschalig evenement op je willen nemen? We duiken in de historie van de Floriade, de ambities van Almere en bezoeken natuurlijk ook de Floriade. Zijn de kritische recensies terecht? Een must listen aflevering waarin we de grootste landbouwtentoonstelling ter wereld weten te vergelijken met het Eurovisie Songfestival.

Shownotes

De Floriade heeft voorlopig het karakter van een overmaats volkstuinencomplex, NRC
Floriade naar Almere om duurzaam plan, NRC
De lange, hobbelige weg naar de Floriade Expo 2022, Omroep Flevoland
Floriade mag vergunningloos bouwen “in het belang van Almere”, Omroep Flevoland
Zes bouwwerken op Floriadeterrein vlak voor opening goedgekeurd, Omroep Flevoland
Stimuleringsfonds steekt 130.000 euro in onderzoeksproject Floriade 2022, Villamedia
Nieuwe tegenslag voor Floriade: aanbesteding deugt niet, Het Parool

Aflevering 28 – Over draaihekken en stadsdolfijnen

De iepenblaadjes vliegen door de stad en de gebouwde omgeving staat niet stil. We draaien door de nieuwe toegangshekken van Venetië, zitten vast op de Wallen en snappen nu eindelijk waarom de stad vol zit met ijswinkels en steakhouses. Ugly Belgian Houses is niet meer en fakenews is van alle dag. Michelle wordt getarget op Instagram en komt achter het bestaan van een schokkende app waarmee je kan investeren in bakstenen. En terwijl de gemeente Rotterdam zich buigt over nieuwe masterplannen focust Feyenoord zich enkel nog op voetballen. Gelukkig hebben we ook nog wat architectonisch gerelateerde culturele tips voor de weekenden en vrije dagen die in het verschiet liggen. Samengevat zal deze aflevering jouw dag maken!  

Shownotes

De omgang met de natuur luistert nauw, toont expositie in Het Hem, Het Parool
Benthem Crouwel presenteert opgeleverd Museum Arnhem, Architectenweb
Venetië gaat entree heffen om massatoerisme te stoppen, Volkskrant
Feyenoord gaat niet door met bouw nieuw stadion, NOS
The Flanders phenomenon: how Belgian buildings went from joke to genius, The Guardian
Kun je geen heel huis kopen? Koop dan een heel klein stukje bij Brxs, Trouw
Amsterdam breidt alcoholverbod Wallen fors uit, De Telegraaf
Vlaams Bouwmeester

Aflevering 27 – over hoogte- en dieptepunten

Deze aflevering is qua onderwerpen het beste te omschrijven als een rollercoaster aan emoties. We bespreken hoe je juridisch het vernietigen van cultureel erfgoed als oorlogsmisdaad kan bestempelen, de nieuwste ridder van de Orde van de Nederlandse Leeuw alsook de feitelijke onjuistheden in een sketch van Peter Pannekoek. Changes van David Bowie is de positieve track in een triest woningverhaal, Michelle heeft weer YouTube tips en Ariadne laat je de moed in je schoenen zakken als je kijkt naar de gemeentekas VS ambities. Een heerlijke aflevering vol ups & downs.

Shownotes
Koninklijke onderscheiding voor Floris Alkemade – architectenweb.nl 
Coronacrisis dwingt stad tot pijnlijke keuzes. Het Parool, zaterdag 2 april.
Huurders jongerenwoningen moesten ten onrechte ‘community-kosten’ betalen – AT5
Stichting !Woon ziet al 5 jaar dat huurders de klos zijn: “Er zit zoveel financieel geweld achter” – AT5
Verhuurder Change= zegt huurcontracten bewoners op na conflict rond verdrievoudigde servicekosten – Het Parool
Peter Pannekoek over stoplichten
Blog van gemeente Amsterdam over de stoplichten
Not Just Bikes over verkeerslichten
Verwoest erfgoed in Oekraïne
Erfgoed ingepakt ter bescherming in Oekraïne – De Volkskrant
City Beautiful: hoe het Vaticaan in elkaar zit
City Beautiful: de Nolli kaart van Rome
City Beautiful: waarom Tokio zo groot is

Aflevering 26: Verkiezingsspecial – hoe gaan we bouwen, wonen en leven?

Terwijl de wereld in de fik staat buigen wij ons deze special over politiek op microschaak: de gemeenteraadsverkiezingen. We trekken het Rad van Fortuin uit de kast en vliegen door de Amsterdamse partijprogramma’s van Volt, GroenLinks, VVD, PvdA, Pvdd, D66, JA21 en SP. En omdat we deze special opnemen in collab met de godmother van het AT5 programma Bouw Woon Leef – Susanne Heering – leggen we de focus op de onderwerpen bouwen, wonen en leven. Zeker ook interessant voor de luisteraars van buiten de Randstad. Stem 16 maart!

Shownotes: zie voor de partijprogramma’s van bovenstaande politieke partijen de website van elke partij.

Aflevering 25 – Over haventransformaties

Detour editie | Deze aflevering schijnen we ons licht op de nieuwste trend in stedelijke ontwikkeling. Het zijn stadsuitbreidingen die ten koste gaan van de industrie de een stad veelal hebben gemaakt tot wat het nu is: havens. Waarom worden havens opgeofferd? Een bijzonder gegeven bij deze haventransformaties is dat de identiteit van de voormalige functie behouden moet blijven in het nieuwe stukje stad. Maar wat is deze identiteit dan? En hoe vertaal je dat in stedenbouw? En met welke bril zou je de toekomst moeten plannen en inrichten? Een aflevering vol vragen én wijze lessen.

shownotes
Tessa Cramer over nieuwe manieren om de toekomst sturing te geven – Pakhuis de Zwijger
Caroline Gehrels over het ontwerpen van de toekomst – Pakhuis de Zwijger
Ananda Groag & Servaz van Berkum over Living Mobility – Pakhuis de Zwijger
De plannen voor Haven-Stad – Gemeente Amsterdam

Aflevering 24 – Over zinkende steden en steigerende architecten

Talk of the town editie | Deze aflevering kwijlen we bij op de foto’s van het huis van Mels Crouwel (bekend van het architectenbureau Benthem Crouwel) en stuurt de echte Spoorbouwmeester ons fanmail. Het droomhuis van Michelle staat te koop vol met kunst van Caravaggio en Michelangelo. Maar wat is er aan de hand met het prijskaartje? Jakarta zinkt en dus gooit Indonesië het over een andere boeg. Wat zijn hun plannen en hoe staan deze in relatie met Almere? Verder feliciteren we de nieuwe staatssecretaris, staan Amerikaanse architecten op voor hun wensen, eisen en rechten en werpen we een kritische blik op buurthubs, participatie zonder participanten en de kracht van een brug in vergelijking met een pont.

Shownotes
De Architect, huis Mels Crouwel
Trouw, The Line
Volkskrant, Parool, nieuwe hoofdstad Indonesië
Erfgoedstem, nieuwe staatssecretaris
Architectenweb, eerste tender IJburg
New York Times, vakbond voor architecten
Podcast Respons
NOS, verkoop Caravaggio villa mislukt
Tourtje door de Caravaggio villa in Rome
Arcam, Sluisbuurt in uitvoering

Aflevering 23 – Over Hugh Grantrificatie

Detour editie

Hugh Grant, de man die de VHS banden van de romantische komedies van de jaren ’90 tot diep in de 00’s (wellicht wel tot nu?) als warme broodjes over de toonbank van de videotheek liet vliegen. Als hij eens geweten had, toen in 1999, wat zijn gefilmde wandeling over de Portobello Market in Notting Hill voor de gelijknamige film voor gevolgen zou hebben. Is hij het gezicht en dus ook de oorzaak voor de gentrificatie van Ladbroke Grove en Portobello?
Tijdens deze detour gebruiken we film om te illustreren wat een veelkoppig monster het fenomeen gentrificatie is. Want wat is gentrificatie en waar komt het vandaan? Welke films waren een aanleiding voor gentrificatie? En waarom graven de nieuwe West Side Story en In the Heights het gentrificatie gat alleen maar dieper terwijl ze het onderwerp kritisch proberen te agenderen? Een aflevering vol onbedoeld gezang, vele film quotes en toch ook wel echt veel architectonische snijvlakken. Aan het einde bieden we zelfs de oplossing oplossing tegen gentrificatie als gevolg van film! Een must luister dus!

Shownotes
Wikipedia – gentrificatie
MyLonden.news – Notting Hill 20 years on
The New York Times over Washington Heights
Domus over de nieuwe West Side Story
West Side Story en Lincoln Center
MVRDV in New York


Aflevering 22 – Over Febo, Toblerone en het coalitieakkoord

Talk of the town editie

Al sippend aan een Negroni bespreken we deze aflevering de architectuurkritiek van Prins Charles, de museummachine Centre Pompidou en de complexe liefdesrelaties van bijbehorend architect. Een aantal ambities uit het coalitieakkoord, websites van architecten en het depot van Boijmans van Beuningen worden gefileerd. Ook de eurobiljetten gaan terug naar de tekentafel. Het goede nieuws is dat we ons met het ontwerp mogen bemoeien. Het slechte nieuws is voor Spijkenisse. Verder ontkomt Parijs niet aan een annexatie in de vorm van een blokje Toblerone chocolade en staat de halve Amsterdamse binnenstad leeg omdat winkeliers niet meer boven hun zaak wonen. Gelukkig zijn de snacks van de Febo voortaan jouw wandel-doel zijn en koop je na het luisteren van deze aflevering alleen nog maar citroenen in plaats van limoenen. En neem jij de (niet bestaande) wisseltrofee van ons over als winnaars van de Amsterdamse Architectuur Quiz? Dit jaar verdedigen we niet onze titel, maar hebben we als onderdeel van de redactie de quiz van inhoud voorzien. Doe mee t/m 7 januari via www.arcam.nl

Shownotes
Arcam: De Grote Amsterdamse Architectuurquiz 2021
Nieuw coalitieakkoord: Architectenweb, Landmassa, Het Parool
Euro bankbiljetten: NOS, Landmassa
De Franse Toblerone: De Volkskrant
Het huis van Richard Rogers: YouTube
Audiotours over architectuur: Architour
Wonen boven winkels, waarom niet? De Volkskrant
Subsidie Wonen boven Winkels: Gemeente Amsterdam

Aflevering 21 – Trendspotting in treinspotting

Detour editie

Onder het genot van heel veel chocolade Kedeng-kedeng-en we deze detour het onderwerp stations in. Spoorbeeld is het grote voorbeeld en Sissy Boy duidelijk onze go-to-winkel wanneer je langer dan gepland op het station moet vertoeven. Of transformeren stations naar de winkelcentra van nu? Station Breda moet het al een tijdje zonder frituur doen, Lelystad is een illusie armer met een heus abandoned station in haar repertoire en Manhattan is duidelijk de inspiratiebron voor elke stationsomgeving. Trendspotting in treinspotting.

Shownotes
Omroep Flevoland – Nieuws – ‘Treinstation Almere Centrum is monument’
Spoorbeeld: Kaders stationserfgoed
Volkskrant: Elk station een monument dat kan echt niet
Architectenweb: Verdichtingsplan station Hoofddorp goedgekeurd
Gebiedsontwikkeling.nu: Woningbouw in spoorzones
Spoorbeeld: Handboek retail en services
Juryrapport beste gebouw: Gebouw van het jaar 2017
Trouw: Station Assen
Dezeen: Station Napels
BN De Stem: Breda ziet geen toekomst meer in winkels station

Aflevering 20 – Over IKEA supporters en Feyenoord hooligans

Talk of the town editie

December: is het the most wonderful time of the year of de meest stressvolle? Wij hebben de leukste architectuur gerelateerde cadeaus voor je onder elkaar gezet. Ideaal voor Sinterklaas, kerst, het nieuwe jaar, een verjaardag of alvast voor Valentijn. Naast deze heerlijke opsomming aan accessoires, boeken en ander moois geven we onze ongezouten mening over de IKEA serveerschaal look like; het nieuwe Boijmans Depot naar ontwerp van architectenbureau MVRDV. De knipperlicht relatie tussen de gemeente Rotterdam en Feyenoord bereikt een nieuw hoogtepunt en de gemeente Amsterdam doet aan burgerberaad. Of is het gewoon een fancy woord voor participatie? En wat voor gigantische ervaring lopen we voortaan mis op de A2?

Shownotes

NRC: Boijmans nieuwe depot toont kunst als kwetsbaar materiaal / Zilveren bloempot vol kunst
De Volkskrant: Kunstdepot Boijmans van Beuningen: briljant bedacht, bbriljant uitgevoerd
The Guardian: Slapstick architecture: IKEA salad bowl
Website OMA: Feyenoord City
Architectenweb: Raad stemt onder voorwaarden in met deelname stadion Feyenoord
Architectenweb: Gemeenteraad blijft bij standpunt: door met Feyenoord City
Architectenweb: Feyenoord: bouwkosten nieuwe stadion vielen 180 miljoen hoger uit
Architectenweb: Rotterdam wil verder met Feyenoord City, zo nodig zonder stadion
Rijnmond: Spoedzitting tegenstanders bestemmingsplan Feyenoord City bij Raad van State gaat niet door
Stichting boogbrug vianen
NOS: Boogbrug bij Vianen weggehaald na eerdere mislukte poging
AD: Provincie: Boogbrug Vianen is geen monument | Utrecht
Parool: Burgerberaad: graag een nieuw bos en een klimaatburgemeester
De Correspondent: Hoe werkt zo’n burgerberaad en is het kansrijk?

Cadeaus
Pop-upboek beroemde huizen, Architecture Lego, boek Riek Bakker, boekenleggers, Frank Lloyd Wright theedoeken, Frank Lloyd Wright papiermodellen, grachtenhuis oorbellen, stedenbouw ketting, Blockitecture, Rietveld meubels om zelf te maken.

Pagina 1 van 4

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén