Hela hola kindercola! Deze bruisende aflevering staat een Apenrots, slecht onderhoud en bouwen met hout centraal. Is dit (nieuwe) bouwmateriaal uit het juiste hout gesneden? Is het echt zo duurzaam? En waarom is er een fittie met de betonsector? Architectenbureau Urhahn lanceerde veelbelovende woningbouwplannen voor Almere en de gemeente Amsterdam werd zelf pandjesbaas. De Villatax staat ter discussie en voor het uitvoeren van een bouwkundige keuring blijk je geen diploma nodig te hebben?

Nieuwtjes

Nieuwe eigenaar
Je kan het treffen met je huurbaas of niet. Ergens in Amsterdam heeft een particuliere verhuurder het zo bont gemaakt dat de gemeente de woning in beheer heeft genomen. Een unicum.
Bronnen: AT5
(02:46 – ga direct naar het item)

Villatax problematiek
Ooit een parel van een huis op de kop getikt voor een klein prijsje? En heb je nu een WOZ waarde die flink over de kop gaat? Dat wordt betalen! De Villatax is op zoek naar een nieuwe naam want met deze deze onmogelijke woningmarkt is de tax niet meer uitsluitend voor villa’s.
Bronnen: IEX, Hypotheker
(08:21 – ga direct naar het item)

Amsterdam Bay Area 
In Almere wordt – als het aan architectenbureau Urhahn ligt – een nieuw stukje Amsterdam gebouwd. Is Almere een stad met een eigen identiteit of is het als onderdeel van de Metropool Regio Amsterdam de aangewezen plek om in hoge dichtheid woningen voor de hoofdstad te bouwen?
Bronnen: Urhahn
(13:17 – ga direct naar het item)

Sharing is caring
Michelle deelt haar tips voor online architectuur entertainment! Met onderstaande links zal je het fenomeen Netflix snel vergeten.
Bronnen: Amsterdamsloopt, Topotijdreis, de beeldbank van je eigen stad (Stadsarchief)
(34:49 – ga direct naar het item)

Waar kijk ik naar? Een Apenrots in Den Haag

We kijken er al meer dan een jaar naar op dinsdagavond: de skyline van Den Haag. Als je bij de eerstvolgende persconferentie ook weer iets te vroeg inschakelt kan je na het luisteren van deze aflevering je huisgenoten verrijken met feitjes over het uitzicht. En wat doet die Apenrots daar?
Bronnen: Trouw, NRC, Het Parool, Rijksvastgoedbedrijf
(21:21 – ga direct naar het item)

Ik vraag dit voor een vriend

Laat je niet verassen door zwammen of ontbrekende stopcontacten. Bij welk gebouw verbaas jij je over de slechte bouwkundige staat? De bouwwoede zorgt er voor dat huizen onaf worden opgeleverd en bouwkundige keurders laten wel eens wat steken vallen in de al bestaande woningvoorraad.
Bronnen: De Architect, NOS, Het Parool, De Volkskrant , Business Insider, NPO Radio 1
(42:05 – ga direct naar het item)

Hout is hot hot hot

Afgelopen 17 maart was het mogelijk: stemmen in een hotel van hout. Waar komt de hype van bouwen met hout vandaan? En is bouwen met hout nieuw? Begrippen als modulair en prefab worden vaak gebruikt als het gaat over houtbouw. Is dit vernieuwend? Is hout als grondstof echt duurzaam of is er sprake van greenwashing? En wat voor lobby voert de betonsector? Wat snappen er geen hout van.
Lees onze column over hout in De Architect.
Bronnen: TED, de Correspondent, Wikkelhouse, Cobouw, Houtwereld, Jan Willem van de Groep
(49:52 – ga direct naar het item)