Het is zomer! Dat de zon zich zo sporadisch laat zien mag de pret niet drukken. In deze aflevering blikken we vooruit, maar ook terug. Want hoe gaat het met de Apenrots, Feyenoord, de Olympische Spelen, de pakketkluis en wat is de tussenstand van het NK-tegelwippen? En hoe gaat wijlen Christo de Arc de Triomphe inpakken aankomende september? Met de rubrieken ik vraag dit voor een vriend en waar kijk ik eigenlijk naar zitten we weer bovenop de actualiteiten. Aflevering 17 zit bomvol nieuwtjes en updates. Ideaal om te luisteren tijdens je roadtrip of stadswandeling. Entertainment gegarandeerd aangezien we tijdens de opname het zomerreces inluidde met Aperol Spritz. Veel liefs en dank! Op naar seizoen 3 van Landmassa!
–> We zijn oktober 2021 weer terug met seizoen 3 in je favo podcastapp.

Nieuwtjes

Utrecht 10 minuten stad
De Domstad gaat op de schop. De gemeenteraad stemde in met het bouwen van niet één, maar vier nieuwe centra. Daarmee gaat het alternatieve plan voor de realisatie van het gigantisch aantal nieuwe woningen de ijskast in. Goed plan?
Bronnen: Architectenweb, Architectenweb, Trouw
(02:49 – ga direct naar het item)

Een tijdelijk stalen icoon
Goed nieuws! Het is voor de bewoners en bezoekers van De Wallen niet meer nodig om te lopen. De ontbrekende brug ter hoogte van de Stoofsteeg is tijdelijk vervangen door een wel heel bijzonder exemplaar. Koningin Máxima opende recent de nieuwe 3D geprinte roestvrijstalen oversteek.
Bronnen: RTL
(11:17 – ga direct naar het item)

China is aan zijn max
Het land wat maar al te graag hoge torens bouwt als stedelijke iconen, doet de hoogbouw de das om. Hoger bouwen dan 500 meter mag niet meer en lager enkel wanneer de plannen en bouw voldoen aan nieuwe regelgeving. Oh en lelijke architectuur mag ook niet meer.
Bronnen: Youtube, Trouw, Business AM
(18:39 – ga direct naar het item)

China is aan zijn max
Het land wat maar al te graag hoge torens bouwt als stedelijke iconen, doet de hoogbouw de das om. Hoger bouwen dan 500 meter mag niet meer en lager enkel wanneer de plannen en bouw voldoen aan nieuwe regelgeving. Oh en lelijke architectuur mag ook niet meer.
Bronnen: Youtube, Trouw, Business AM
(18:39 – ga direct naar het item)

Frank Gehry: schittering of verblinding?
Deze vakantie bezoeken wij het nieuwste ontwerp van Frank Gehry in Arles. De signatuur van Gehry is goed zichtbaar in dit nieuwe LUMA Arles project. You love it or you hate it . Wat maakt dat wij dit nieuwste ontwerp van Gehry zo snel als mogelijk willen bewonderen?
Bronnen: Dezeen
(26:06 – ga direct naar het item)

Waar kijk ik eigenlijk naar?

Terwijl wij in Amsterdam in de opnamestudio zaten, vond er in een ander deel van Nederland een ramp plaats. Rivieren traden buiten hun oevers en namen daarbij hele dorpen met zich mee. In 1993 en 1995 waren er ook zeer hoge waterstanden in de Nederlandse rivieren. Wat hebben ze sindsdien met de Waal in Nijmegen gedaan?
Bronnen: Werken aan programma’s, Rijkswaterstaat, Biesbosch Museumeiland
(33:40 – ga direct naar het item)

Ik vraag dit voor een vriend

Landmassa-luisteraars van het eerste uur Charlotte en Renee vragen zich af wat er aan de hand is bij het Centraal Station in Amsterdam. “Er staan al enkele weken tientallen prachtige betonnen sokkels in het water […] en het leek ons wat voor jullie om te achterhalen wat voor wilds de gemeente nu weer in petto heeft voor Amsterdam?!”.
Bronnen: Gemeente, Het Parool, video AT5 over de ijsinstallatie
(41:33 – ga direct naar het item)

Viva la vakantie

Het jaar is doormidden en de zomervakantie aangebroken. Voordat ook wij onze koffers pakken is het tijd om terug te blikken. Hoe gaat het met de Apenrots, het NK-tegelwippen, de Olympische Spelen, Feyenoord, de pakketkluis, de woningbouwcrisis en de Arc de Triomphe? We blikken terug op een aantal heerlijke Landmassa onderwerpen van de afgelopen twee seizoenen. Een rondje updates vol verrassing en soms verbazing. En waar gaan wij naartoe op vakantie?
We gaan er even tussenuit, maar we zijn in oktober weer terug voor seizoen 3! Tot dan!
Bronnen: Gemeente Amsterdam, Architectenweb, Architectenweb, Architectenweb, RTLNieuws, NK-Tegelwippen, Museumtijdschrift, Feyenoord City
Column De Architect: Frank Gehry: schittering of verblinding?
(52:12 – ga direct naar het item)