Onze eerste bonusaflevering, met o.a. Maarten Kloos, Fenna Haakma Wagenaar, Lyongo Juliana, Hanneke Kijne, Jaap Huisman en Sabine Lebesque! We produceren in samenwerking met Architectuurcentrum Amsterdam (ARCAM) twee bonusafleveringen naar aanleiding van de Dag van de Architectuur. Het tweede weekend van juni zaten wij urenlang in het zonnetje op het terras van ARCAM te luisteren naar de verhalen van en door Amsterdamse architecten over onze stad en hun gebouwen. Deze eerste bonusaflevering gaat in op het thema van de eerste dag: de nieuwe tijdlijn van ARCAM! ARCAM doet hiermee een eerste aanzet om de stedelijke ontwikkelingen, woningbouw en ruimtelijke ambities van Amsterdam in kaart te brengen in een tijdlijn.

Time of Our Lives
De periode 2000 – 2020 is een fascinerend tijdperk, waarin we van hausse naar crisis gingen, en van waaruit de stad langzaam weer aan het opkrabbelen is. ARCAM doet een eerste aanzet om de stedelijke ontwikkelingen, woningbouw en ruimtelijke ambities van Amsterdam in kaart te brengen in een tijdlijn. Wat staat er op en wat niet? Waarom probeert ARCAM de Amsterdamse architectonische en stedelijke ontwikkelingen in kaart te brengen? Wat is het doel hiervan? Het fenomeen tijdlijn en Canon is niet nieuw. Waar komt toch die “drive” vandaan?
Bronnen: Canon van Nederland
Foto: Sanne Couprie
(oo:26 – ga direct naar het item)

Zoveel meer dan architectuur
De ontwikkelingen in de stad van de afgelopen jaar zijn ook vooral terug te zien in de openbare ruimte. De stad heeft bijzondere parken ontworpen, maar ook de straten zien er beter uit dan ooit. Hoe komt dit? En moet er voor een canon van 20 jaar Amsterdamse architectuur verder gekeken worden dan naar enkel gebouwen?
Foto: Maarten van der Wal
(16:50 – ga direct naar het item)

Renaissance voor de woningbouw?
Waar alle sprekers het over eens waren was één ding: dat de woningbouw van Amsterdam dramatisch slecht is (geworden). Waar en wie hebben er steken laten vallen en hoe zichtbaar is dit? En hoe gaan we dit weer zien te fiksen?
Bronnen: NRC
(23:59 – ga direct naar het item)

Bezoek de tijdlijn van ARCAM en geef je input! Ga naar www.arcam.nl voor meer informatie. Ook voor de openingstijden.