De eerste aflevering van ons tweede seizoen! Tijdens onze welverdiende zomerbreak heeft de wereld niet stilgestaan en is ook de interesse in de gebouwde omgeving ons blijven prikkelen. Je moet je altijd blijven ontwikkelen, zo ook onze podcast. Deze nieuwe aflevering heeft alles wat je van ons gewend plus een nieuwe twist. Zo introduceren we de items Nieuwtjes en Ik vraag het voor een vriend. Elke aflevering verdiepen we ons dus in een vraag van onze luisteraars. Stuur jouw vragen over de gebouwde omgeving in via landmassapodcast@gmail.com of via DM @landmassapodcast.

Deze aflevering bespreken we de saga rondom Het Nieuwe Instituut en spreken we met de eerst onvindbare landschapsarchitect van het landschapskunstwerk naast de A2 (luister aflevering 3). Bankjes met leuningen staan centraal in het item Ik vraag het voor een vriend en we eindigen met het hoofdpijndossier van Amsterdam: instortende kades en bruggen.

Nieuwtjes

Een nieuw instituut?
De laatste twee delen van het drieluik van Architectenweb over Het Nieuwe Instituut zijn verschenen. Aanleiding voor het drieluik was hun BIS aanvraag (Culturele Basis Infrastructuur 2021-2024). In aflevering 6 hadden we het al over de gesjoemelde. Hoe staat het instituut er nu voor? En wie bemoeien zich er allemaal mee?
Bronnen:
Architectenweb (x2) en NRC
(15:50 – ga direct naar het item)

Fruitige kunst
Na veel zoekwerk kon Rijkswaterstaat ons aan de naam van de landschapsarchitect helpen die verantwoordelijk is voor het kunstwerk langs de A2 nabij knooppunt Holendrecht. Jaco Kalfsbeek ontwierp het werk als gevolg van een bijzondere aanleiding en gaf het een fruitige naam. Tot onze schrik is nog maar 1/3 deel van het kunstwerk blijven staan bij de verbreding van de A2. En wat heeft Jaco nog meer voor de Amsterdammers ontworpen?
(08:37 – ga direct naar het item)

Ik vraag dit voor een vriend

Onze eerste vraag van een vriend van de show is van Robin. Ze attendeerde ons op dit Instagram bericht en vroeg zich af of we dit in Nederland ook doen; bankjes met leuningen in de openbare ruimte plaatsen. We keken om ons heen, doken opnieuw in de Puccini methode en lazen politieke stukken. Wat is ons antwoord?
Bronnen: ArchDaily, Camden Bench, Puccini methode, Raadsvoorstel
(23:30 – ga direct naar het item)

Klotsende kades en open bruggen

Op 1 september jl. ontvingen de Amsterdammers van hun At5 app een pushmelding: de kade aan de Grimburgwal was in de gracht verdwenen. Een nieuwtje waar niet veel Amsterdammers hun wenkbrauwen nog bij optrekken. De kades van de stad verdwijnen in het water, sinkholes ontstaan en bruggen worden per direct gesloten omdat ze op het moment van instorten staan. Hoe kan het dat de stad om ons heen verdwijnt? Is de slechte staat van de bruggen en kades nieuw nieuws en wat is het plan van aanpak om te voorkomen dat we straks echt in het Venetië van het noorden leven?
Bronnen: Pakhuis de Zwijger – de nieuwe kades van Amsterdam, Actieplan Bruggen en Kademuren, Programmaplan Bruggen en Kademuren
(35:10 – ga direct naar het item)