Detour editie

Hugh Grant, de man die de VHS banden van de romantische komedies van de jaren ’90 tot diep in de 00’s (wellicht wel tot nu?) als warme broodjes over de toonbank van de videotheek liet vliegen. Als hij eens geweten had, toen in 1999, wat zijn gefilmde wandeling over de Portobello Market in Notting Hill voor de gelijknamige film voor gevolgen zou hebben. Is hij het gezicht en dus ook de oorzaak voor de gentrificatie van Ladbroke Grove en Portobello?
Tijdens deze detour gebruiken we film om te illustreren wat een veelkoppig monster het fenomeen gentrificatie is. Want wat is gentrificatie en waar komt het vandaan? Welke films waren een aanleiding voor gentrificatie? En waarom graven de nieuwe West Side Story en In the Heights het gentrificatie gat alleen maar dieper terwijl ze het onderwerp kritisch proberen te agenderen? Een aflevering vol onbedoeld gezang, vele film quotes en toch ook wel echt veel architectonische snijvlakken. Aan het einde bieden we zelfs de oplossing oplossing tegen gentrificatie als gevolg van film! Een must luister dus!

Shownotes
Wikipedia – gentrificatie
MyLonden.news – Notting Hill 20 years on
The New York Times over Washington Heights
Domus over de nieuwe West Side Story
West Side Story en Lincoln Center
MVRDV in New York